Úvod Konkurencia Apple Apple ukázal nový iOS 9 s napodobneninou Google Now a ‚multi-window‘ funkcionalitou

Apple ukázal nový iOS 9 s napodobneninou Google Now a ‚multi-window‘ funkcionalitou

Spoločnosť Apple predstavila tri veľké aktualizácie pre operačné systémy iOS, watchOS a OS X.

15
iOS 9

Kalifornský gigant na dnešnej konferencii WWDC 2015 predstavil novú a zároveň aj veľkú aktualizáciu operačného systému iOS pod označením 9, ktorá prinesie jabĺčkarom hneď niekoľko užitočných vylepšení. Apple tentokrát zvolil podobnú taktiku ako Google – zameral sa na zlepšenie už existujúcich funkcií, čím chce priniesť lepšie používateľské skúsenosti v každom možnom smere.

iOS 9 tak prinesie do iPhonov alebo iPadov vylepšeného osobného asistenta Siri, inteligentnejšie vyhľadávanie alebo také Apple mapy s bohatšou výbavou. Pribudlo však aj niečo úplne nové. Tým niečim je možnosť pracovať s viacerými aplikáciami naraz v dvoch otvorených oknách vedľa seba, špeciálny šetriaci mód pre lepšiu výdrž batérie či aplikácia Apple News, ktorá má za úlohu prinášať najčerstvejšie správy z celého sveta.

Operačný systém taktiež po novom dokáže analyzovať a učiť sa, aké aplikácie používateľ spúšta v určitom čase počas dňa a na akom mieste. Na základe nadobudnutých dát potom ponúka čo najpresnejšie návrhy podľa predpokladaných potrieb, čím by mal v konečnom dôsledku uľahčiť rutinnú manipuláciu s iOS zariadením. Obdobný princíp pritom využíva pri informovaní používateľa aj Android asistent Google Now.

ios-9

Keď zapojíte slúchadlá, napríklad, iOS 9 navrhne naposledy-hraný playlist. Pokiaľ používate určitú aplikáciu pravidelne, v špecifickom čase počas dňa, OS sa vás opýta, či ju nechce spustiť v tomto špecifickom čase,vysvetľuje softvérové vylepšenie web PhoneArena.

Prvá beta verzia iOS 9 by mala byť dostupná pre širokú verejnosť počas júla, pričom je potrebné vlastniť aspoň iPhone 4s alebo iPad 2.

To je pre tento rok všetko?

Určite nie, Apple predstavil aj aktualizačný balíček pre inteligentné hodinky Apple Watch (watchOS 2) či vylepšený systém OS X, ktorý spoločnosť tentokrát pomenovala El Capitan (po španielsky kapitán). Obe softvérové novinky sú taktiež zamerané na zlepšenie viacerých aspektov, ktorým doteraz chýbala pozornosť.

A ako sa predpokladalo, svetlo sveta uzrela i nová hudobno-stremovacia služba Apple Music. Ceny začínajú na necelých desiatich amerických dolároch za jeden mesiac, pričom je k dispozícii plán pre viac-členné rodiny za $14.99. Novinka by mala byť dostupná od 30. júna pre majiteľov iOS aj Android zariadení.

apple-music