Android Marshmallow

Pokiaľ si niekto myslel, že to, čo nám Google o novom Androide povedal, je všetko, musíme ho sklamať. Po predstavení softvérovej novinky vyplávali na povrch viaceré funkcionality, o ktorých zatiaľ nikto poriadne nevedel. Po multi-window, tmavej téme či informačných ikonkách tu máme ďalšiu ‚čerešničku‘ – základnú podporu pre zmenu originálnej témy.

Objavil to používateľ, ktorý sa na nedokončenej verzii Android M pre vývojárov hral s aplikáciou Layers Manager. Bolo mu tak umožnené na danom Android zariadení vyskúšať viacero tém. Taktiež treba podotknúť, že je zatiaľ nevyhnutný ROOT.

Informácia okamžite získala obrovskú pozornosť a objavila sa aj na weboch ako reddit.com alebo xda-developers.com.

Takáto pridaná podpora umožní pomerne jednoduchým spôsobom meniť vizuálny vzhľad prvkov UI operačného systému, keďže používatelia nemusia inštalovať alternatívnu ROM-ku alebo taký launcher z Google Play; stačí im teda iba čistý Android, ROOT (je otázne, či ho bude Android M vyžadovať aj pri finálnej verzii) a spomínaná aplikácia. Výhoda však spočíva predovšetkým v možnosti aplikácie drobných zmien prostredia čistého Androidu, čím sa zachová väčšina charakteristických čŕt.

Možnosť meniť témy pridali niekoľkí poprední výrobcovia – ako Samsung alebo Sony – do svojich softvérových nadstavieb systému Android už dávnejšie.

Podpora pre zmenu tém predstavuje jasný signál od Google, že podstata Androidu i naďalej spočíva v prispôsobiteľnosti, a že i naďalej bude prinášať inovácie, ktoré nám umožnia čoraz jednoduchšie meniť naše Android zariadenia podľa našich predstáv a nie predstáv niekoho iného.