Doze v Android M (zdroj: theverge.com)

Jedna z najzaujímavejších noviniek v nedávno predstavenom Android M bola funkcionalita ‚Doze‘, ktorá zabezpečí, že Android zariadenie zožerie v pohotovostnom režime neporovnateľne menej energie. A ako sa zdá, v praxi to aj naozaj funguje.

Dokazuje to test nemeckého webu computerbase.de, kde použili nedokončenú verziu operačného systému a NEXUS 5 od Google a LG.

Doze inteligentne aktivuje pri dlhšom nepoužívaní zariadenia (vypnutý displej, bez pohybu počas noci) hlboký spánok, vďaka ktorému prestane akákoľvek synchronizácia služieb alebo spustené úlohy vykazovať náznaky aktivity.

Ďalšou užitočnou vecou je tzv. ‚App Standby‘, teda funkcia, ktorá obmedzí činnosť nainštalovaných aplikácií. Samozrejme, používateľ si môže nastaviť výnimky, napríklad pre Facebook, a tak bude dostávať i naďalej notifikácie, čo však na druhú stranu nepochybne zvýši spotrebu.

App Standby je zameraná na krotenie aplikácií, ktoré nepoužívate príliš často,vysvetľuje web AndroidPolice.

Android 5.1.1 vs. Android M DP 1

Výsledky profesionálneho testu z computerbase.de jasne dokazujú, že prítomnosť spomínaných softvérových noviniek zabezpečí neporovnateľne dlhšiu výdrž Android zariadenia. Zúčastnili sa ho dva smartfóny NEXUS 5, pričom jeden poháňal Android vo verzii 5.1.1 a druhý Developer Preview nového Android M.

Po 48-hodinách tak spotreboval NEXUS so starším operačným systémom pri neustále aktívnom pohotovostnom režime 24% z nabitej batérie a v druhom prípade iba 9%.

NEXUS 5 s nainštalovaným Androidom 5.1.1 poskytol 200 hodín pohotovostného času. S Androidom M, pohotovostný čas narástol až na 533 hodín,uvádza web PhoneArena. Potvrdili sa tým predchádzajúce tvrdenia internetového giganta. Aktualizovaný tablet NEXUS 9 mal podľa interných testov Google vydržať až 2x dlhšie ako s verziou Lollipop.

Podrobné výsledky nájdete v tabuľke nižšie.

Výsledky testu ComputerBase
Výsledky testu ComputerBase