Foto: Denník N

Slovensko je zázračná krajina, v ktorej si väčšina ľudí hovorí, že nikoho nič nemôže prekvapiť. Tak či tak sa vždy nájdu situácie, pri ktorých aj najväčší flegmatici uznajú, že daná situácia zaskočila aj ich. Taký je prípad nášho premiéra, ktorého najnovšie opatrenia viedli k vytvoreniu tzv. efektu Streisandovej.

Vzhľadom na to, že AndroidPortal.sk taktiež spadá do kategórie médií, aj keď sa tak veľakrát necítime a našu redakčnú činnosť spojenú prevažne s technológiami berieme ako hobby, sme sa rozhodli zareagovať na nedávne rozhodnutie premiéra Fica o úplnom ignorovaní jedného, konkrétneho denníka. Chceme tým vyjadriť solidaritu a našu plnú podporu v snahe odčiniť to, čo by sa v druhej dekáde 21. storočia jednoducho nemalo stávať. Snaha jedného patrične urazeného muža umlčať slobodné médium by mala byť a sme veľmi radi, že veľkou skupinou ľudí aj je odsudzovaná ako neprípustná.

Viac o tom, ako k tejto situácii došlo sa môžete dočítať priamo na webe Denníka N, ktorého sa to týka.

Čo je efekt Streisandovej?

Čo s tým má spoločné efekt Streisandovej a čo to vlastne je? Jedná sa o sociálny fenomén, pri ktorom pokus či odobranie nejakej informácie (tentokrát úplne stopnutie komunikácie s Denníkom N) naopak vedie k ešte väčšiemu rozšíreniu. Tento fenomén svoj názov získal po udalosti z roku 2003, keď sa americká herečka Barbra Streisandová pokúsila dosiahnuť odstránenie fotografie svojej rezidencie z verejne prístupnej databázy. Ako už asi tušíte, týmto sa záujem o danú fotografiu zvýšil a záber sa nekontrolovateľne rozšíril medzi viac a viac ľudí.

Dosiahnime teda to isté aj s udalosťami, ktoré sa týkajú umlčania Denníka N. Zdieľajte informáciu o záležitosti, za ktorú by sa mala naša vláda hanbiť. Hovorte o tom s vašimi známymi a nenechajte pár ľudí zasahovať do slobody tlače. Či sa už podelíte o tento článok, alebo o článok kolegov z iných médií je úplne jedno. Dôležité je neostať ticho.