Najväčší priekopník s akčnými kamerami predstavil ešte koncom minulého roka novú generáciu GoPro, ktorá nesie označenie Hero4. Tvoria ju tri cenovo aj hardvérovo rozdielne modely – základný, Silver a Black. K nám do redakcie dorazil na test ten najdrahší a my sme sa pozreli, aký je naozaj v akcii.

Keďže patrím medzi aktívnych ľudí, po kamerách GoPro som pokukoval už dlhšiu dobu. Nikdy som však nemal takú príležitosť ako teraz. Nadobudnuté pocity boli však ďaleko nad moje očakávania. Počas dvojtýždňového testu ‚Black‘ edície mal rovnakú príležitosť aj špičkový biker Jakub Franko, ktorý pre nás vyhotovil počas dychberúceho zjazdu na bicykli v Bike Centrum Kálnica zopár profesionálnych VIDEO záberov.

Hero3 vs. Hero3+ vs. Hero4

Model Hero4 Black dostal na rozdiel od predchádzajúcich generácií Hero3 / Hero3+ Black silnejší procesor, vďaka čomu tak dokáže zachytiť pri natáčaní videa výrazne väčší počet snímok za sekundu. Veľkým plusom je pridanie užitočnej funkcionality ProTune aj pre fotografie, ktorú ocenia najmä skúsenejší používatelia. Menšou zmenou ale prešiel i samotný dizajn či hardvérové ovládacie prvky. Odborné porovnávania video-záberov navyše potvrdili, že Hero4 Black zaznamená pri väčšej vzdialenosť viac detailov, ako predchodca Hero3+. Vylepšenia sa taktiež dočkal aj integrovaný mikrofón, ktorý po novom disponuje až 2x väčším dynamickým rozsahom.

[table id=52 /]

GoPro Hero4 Black
GoPro Hero4 Black

Tradičná odolnosť aj bohatá konektivita

Súčasť balenia:
– kamera
– 1160 mAh batéria
– odolné puzdro
– náhradne dvierka pre púzdro
– 3 držiace nadstavce
– 2 lepiace komponenty
– mini USB kábel

Konektivita:
– Wi-Fi Direct
– Bluetooth
– mini USB
– mini HDMI

Výhoda GoPro kamier spočíva najmä v tom, že sú vďaka príslušenstvu odolné (až do hĺbky 40 metrov + vydržia nejaký ten pád), malým rozmerom či nízkej váhe zase kompaktné a disponujú pomerne jednoduchým ovládaním. Veľkým bonusom je predovšetkým originálna aplikácia pre smartfóny, cez ktorú neprenesieme vďaka Wi-Fi konektivite iba fotky či videá do spárovaného zariadenia, ale stlačíme diaľkovo i spúšť alebo pohotovo prepneme aktuálny mód. Prvotné párovanie zariadení navyše nepredstavuje problém ani pre menej skúseného používateľa, tie ďalšie prebehnú dokonca ešte jednoduchšie.

Všetky potrebné informácie zobrazí GoPro – ako napríklad mód snímania, počet uložených snímok atď. – na maličkom monochromatickom displeji na prednej strane, ktorému asistuje niekoľko notifikačných svetielok. Ten však nezvládne zobraziť vyhotovené zábery. Najjednoduchší spôsob, ako teda prezerať alebo rovno prenášať fotky a videá z kamery, je prostredníctvom Wi-Fi Direct a nainštalovanej aplikácie v kompatibilnom mobilnom zariadení. Takáto kombinácia však poslúži i na vzdialené ovládanie spúšte a živý náhľad na to, čo sa momentálne nachádza v zábere objektívu GoPro, pričom jej zároveň nerobí problém ani bezdrôtové aktualizovanie firmware kamery.

[googleplay url=“https://play.google.com/store/apps/details?id=com.gopro.smarty&hl=sk“]

Okrem Wi-Fi majú používatelia k dispozícii taktiež Bluetooth (len pre operačný systémy iOS), čo staršie modely ako Hero3+ a Hero3 Black doteraz neponúkali. Vzájomná asistencia oboch bezdrôtových konektivít zabezpečuje podľa slov výrobcu lepšiu energetickú efektivitu.

GoPro Hero4 BlackGoPro Hero4 Black

V balení po rozbalení kamery GoPro Hero4 Black nájdete tri odlišné nadstavce, cez ktoré upevníte GoPro napríklad na ochrannú helmu, pričom každý z nich ponúka iný uhol nastavenia. Samotné upevnenie patrí taktiež medzi nenáročné úlohy. Nečaká vás žiadne vŕtanie a ani nič podobné, keďže sa príslušný komponent na nadstavce  (2 kusy) jednoducho k vybranému povrchu prilepuje už aplikovanou vrstvou kvalitného lepidla 3M. Praktický ovládač Wi-Fi Smart Remote si budete musieť dokúpiť zvlášť.

Súčasťou základného balenia je taktiež priehľadné, vode-odolné puzdro pre kameru, ktoré zároveň disponuje rozšírením na umožnenie ovládania prostredníctvom troch základných tlačidiel zariadenia aj pri aktívnej ochrane. Ak chcete ale pripojiť GoPro na nabíjačku (mini USB konektor), musíte ju z puzdra vždy vyťahovať. To vám zaberie tak do 5 sekúnd. Otvárací mechanizmus vyzerá, že čo-to znesie, avšak už som pár prípadov videl, kedy pri predchádzajúcej generácii praskol a bolo potrebne poškodené súčiastky následne vymeniť, resp. rovno zakúpiť celý kryt. Jeho cena sa pritom pohybuje na úrovni 40 až 60 eur za kus.

GoPro

Full HD video pri 120 fps – pripravený do akcie

Výrobca vybavil Hero4 Black 4:3 senzorom o veľkosti 1/2.3″. Hlavná ponuka kamery pozostáva z troch základných možností – natáčania videa, fotenia alebo tzv. ‚burstu’, ktorý zachytí 30 foto-záberov za jednu sekundu. Výber z rôznych formátov a rozlíšení má používateľ naozaj bohatý. GoPro Hero4 Black zvládne taktiež natočiť i časozberné 4K videá s intervalom od 0.5 až po 60 sekúnd či 1080p videá pri 120 fps alebo 720p až pri 240 fps. Schopnosť zachytiť veľa snímkov za sekundu je základ každej kvalitnej akčnej kamery, keďže tým umožnia zaznamenať podrobné vizuálne detaily rýchle sa pohybujúceho objektu.

Fotografie sú maximálne v rozlíšení 12 MPx, pričom objektív zachytí záber až v 170 stupňovom uhle, takže absencia náhľadu (ak nie je momentálne k dispozícii kompatibilné mobilné zariadenie) na aktuálny záber ešte pred stlačením spúšte chýbať až tak nikomu zrejme nebude. Zorné pole sa dá nastaviť do jednej z troch dostupných úrovní – super široké, stredné a úzke. Problém ale dokonca nebude ani s fotením a natáčaním videa súčasne.

Výrobca do novej generácie zakomponoval funkciu ProTune, ktorú sme síce už mali k dispozícii v predchádzajúcej generácii, no iba pre videá. Tá umožňuje skúsenejším používateľom výber z dvoch farebných profilov, vyváženie bielej či manuálne nastavenie buď parametrov natáčania videa alebo fotografovania, ako napríklad úpravu limitu citlivosti ISO (pre video – 400, 1600 a 6400, pre foto – 100, 200, 400 a 800), ostrosti či takej expozície. Citlivosť ISO ale nemožno nastaviť na špecifickú hodnotu. Funkcia ProTune rovnako sprístupní prispôsobiteľné nastavenia rýchlosti uzávierky pri nových modoch ‚Night Photo‘ a ‚Night Lapse‘, takže fotografovanie v horších svetelných podmienkach prinesie opäť lepšie výsledky.

Za zmienku rovnako stojí pokročilý mód SuperView, určený na dynamickú zmenu veľkosti záberu v pomere 4:3 na 16:9.

DCIM101GOPROG0020150.
DCIM101GOPROGOPR0228.
DCIM101GOPROGOPR0451.
DCIM101GOPROGOPR0218.
DCIM101GOPROGOPR0247.
DCIM101GOPROGOPR0411.
DCIM101GOPROGOPR0212.
DCIM101GOPROGOPR0484.
DCIM101GOPROGOPR0051.

Celú foto-galériu v plnom rozlíšení nájdete TU

Čo sa týka výdrže energie na jedno nabitie, určite nečakajte žiadnu slávu. Pri kvalite videa 1080p a 60 fps udrží batéria kameru v prevádzke niečo cez jednu hodinu, a to pri vypnutej Wi-Fi konektivite. Na druhú stranu, batériu je možné pomerne jednoducho vymeniť za druhú, takže po malej investícii s výdržou problém mať určite nebudete.

Model Hero4 Silver na rozdiel od Black verzie ponúka malý ďalší – tentokrát dotykový a farebný – displej, ktorý eliminuje potrebu bezdrôtovo pripájať ‚smart‘ zariadenie, ak si náhodou chce používateľ priamo v teréne pozrieť už vyhotovené a uložené zábery. Vhod padne aj pohotová funkcia QuickCapture, kde pri vypnutej kamere stačí iba raz stlačiť tlačidlo spúšte a po krátkej inicializácii sa automaticky spustí natáčanie, takže nezmeškáme žiadny epický okamih.

GoPro Hero4 Black

A ako už bolo spomínané, záznam zvuku je vďaka integrácii inovatívneho audio hardvéru oproti minuloročnej generácii opäť na vyššej úrovni. Výrobca taktiež dáva do pozornosti zabudovaný ADC (analógovo-digitálny konvertor), takže s GoPro HERO4 bezproblémovo použijeme širokú paletu externých mikrofónov.

Zaujímavou novinkou taktiež môžeme označiť tzv. HiLight Tag. Ide o jednoduché značky vybraných časových momentov pre lepšiu orientáciu, ktoré používateľ môže do videa vkladať pri natáčaní buď prostredníctvom pripojeného diaľkového ovládania alebo špeciálneho tlačidla na bočnej strane kamery.

GoPro Studio
GoPro Studio

Na webe gopro.com majú navyše používatelia možnosť zdarma stiahnuť originálny multiplatformový softvér GoPro Studio pre operačné systémy ako Windows či OS X, ktorý im umožní jednoduché editovanie alebo také konvertovanie (napr. z formátu .mp4 do .avi) záberov. Profesionálom ale jeho možnosti zrejme stačiť nebudú.

GoPro Hero4 Black
GoPro Hero4 Black

TENTO ALEBO LACNEJŠí?

PLUS
+ 4K videá pri 30fps
+ 1080p videá pri 120fps
+ veľa príslušenstva
+ jednoduché ovládanie
+ Night Photo / Lapse
+ ProTune aj pre foto

MÍNUS
– slabá batéria
– vysoká teplota pri dlhšom natáčaní
– absencia interného úložiska a microSD karty v základnom balení

Pokiaľ patrí medzi vaše záľuby bicyklovanie v rôznorodom teréne, snowboard alebo iná adrenalínová aktivita, akčná kamera GoPro vám určite nesmie vo výbave chýbať. Otázne však je, či patríte medzi náročných používateľov alebo len medzi tých ‚rekreačných‘.

V prvom prípade rozhodne odporúčam hi-tech Hero4 Black, ktorá je podľa zahraničných recenzií jednou z najlepších v danej kategórii. Pre tých nenáročnejších je – okrem základného modelu série Hero4 s príjemnou cenovkou – momentálne k dispozícii obrovské množstvo dostupných alternatív, a to vrátane ambicióznej Xiaomi Yi z Číny, ktorej cena predstavuje sumu približne okolo 100 eur. Model Hero4 Silver zase padne vhod tým, ktorí požadujú predovšetkým okamžitý náhľad na zachytené fotografie či videá, pričom nepotrebujú až tak vysoké fps, aké ponúka lepší model.

S GoPro Hero4 Black kvalitne odfotografujete alebo natočíte pri poriadne rýchlej akcii, vďaka špičkovej technologickej výbave, každý podrobný detaily dynamického objektu a to v takmer akýchkoľvek podmienkach – v prašnom prostredí, vo vode a aj v zime. Bez debát teda ide o jeden z najlepších a zároveň aj najdrahších produktov vo svojej kategórii, aké na spotrebiteľskom trhu momentálne nájdeme. Je však skôr vhodný pre ľudí, ktorí potrebujú pre svoju prácu profesionálny nástroj.

Za zapožičanie GoPro Hero4 Black ďakujeme e-shopu agem.sk

agem