Klasická li-ion batéria, ktorú používame v našich smartfónoch

Súčasné high-end inteligentné telefóny ponúkajú špičkové zobrazovacie jednotky, osem-jadrové procesory, veľké operačné pamäte či kvalitné fotoaparáty. Výrobcovia ale akoby pri výskume a vývoji neustále zabúdali na jednu podstatnú vec – výdrž batérie. To však chce skupinka vedcov z Ohio State University už čoskoro zmeniť.

Podľa mnohých odborníkov stačí, aby nám smartfóm po jednom nabití vydržal pri bežnom používaní počas celého dňa, pričom by sme si ho mali dať vždy pred spaním na nabíjačku. A aj keď niektoré modely také niečo bez debát dokážu, drvivá väčšina sa po pár hodinách predsa len vybije.

Spomínaní vedci prišli na spôsob, ako dokážu užitočne využiť rádiový signál, ktorý vychádza z telefónov. Prostredníctvom špeciálneho a taktiež patentovaného systému, ktorý je možné integrovať do krytu smartfónu, ho tak dokážu po zbere premeniť na energiu a ňou následne napájať batériu zariadenia, čím predĺžia jej výdrž aj o 30%.

Keď komunikujeme s vežou operátora alebo Wi-Fi routerom, minie sa zbytočne veľa energie,“ prezradil Chi-Chih Chen, profesor elektrického a počítačového inžinierstva. „Recyklujeme preto časť tejto zbytočne-minutej energie naspäť do batérie.

„Táto nová technológia môže byť zabudovaná do púzdra telefónu, a to bez pridania viac ako triviálneho množstva objemu a váhy,“ znie časť textu z oficiálneho webu.

Obdobná technológia bola doteraz využívaná iba pri menších zariadenia, ako sú napríklad bezdrôtové senzory na meranie teploty. Technologický vynález vedcov z Ohio State University je však v porovnaní oveľa efektívnejší.

Tieto ostatné zariadenia sa pokúšajú zbierať trošku energie zo vzduchu. Naša technológia je založená na zbieraní energie priamo zo zdroja,“ dodal profesor Robert Lee. „Nikto nedokáže nabíjať telefón zo vzduchu, môžeme ale zredukovať spotrebu energie obnovením časti stratených miliwattov. Berte to ako rozširovač batérie, nie ako nabíjačku.

Podľa profesora R. Lee údajne až 97% signálu z telefónu nikdy nedosiahne svoj cieľ. Časť z tohto strateného množstva vie preto ich technológia následne premeniť späť na energiu a tou doplniť batériu.

Funguje to iba keď telefón vysiela – keď používateľ posiela e-mail, správy alebo telefonuje.

Telefóny vynaložia najviac energie pri prenose hlasu a dát, takže usmerňovač pomáha vtedy, kedy to batéria najviac potrebuje, čím spomalí stratu energie až do 30 percent.

Nezostane to iba v laboratóriu

Aby sa to vedcom podarilo priniesť aj na spotrebiteľský trh, plánujú spustiť ďalší mesiac kampaň na komunitnom webe Kickstarter, kde môžu podporovatelia veľmi ambicióznej technológie finančne prispieť k dielu.