Čerstvé odhalenie patentovej prihlášky juhokórejského výrobcu dáva jasne na javo, že v budúcnosti môžeme očakávať netradičný notebook, ktorý bude pozostávať z dvoch hlavných častí – dokovacej stanice s veľkým displejom a klávesnicou, a kompatibilného Android smartfónu.

Tú Samsung podal na patentový úrad USA ešte v treťom štvrťroku 2014, informoval web patentlymobile.com.

Hybridné zariadenie by tak malo podľa dostupných informácií ponúknuť až dva populárne operačné systémy. Ak teda používateľ zoberie smartfón so sebou do terénu, mal by mať k dispozícii Android a po jeho pripojení k dokovacej stanici zase Windows. Nakoľko ale tá nemá vlastný procesor, úložný priestor, operačnú pamäť či konektivitu, všetka práca zostane na mobilnom zariadení. O vlastnej batérii zmienka síce nepadla, no pripojený smartfón bezproblémov nabijeme, ak je k dispozícii externý zdroj energie.

Odhalené dokumenty patentu ďalej prezradili, že používateľ si môže pri aktívnej stanici vybrať, aký systém preferuje. Pokiaľ teda nehodlá vykonávať na zariadení špeciálne úkony, napr. niečo náročné do práce, na konzumáciu webového alebo multimediálneho obsahu mu bohato postačí aj Android.

samsung-patent-hybrid-smartfon-notebook
Patentový nákres

Dotykový displej smartfónu môže byť navyše použitý ako tzv. ´touchpad´, s ktorým sa dá nahradiť ovládacia myš.

Či takéto hybridné zariadenie s logom juhokórejského výrobcu aj naozaj na spotrebiteľskom trhu niekedy uvidíme, je stále otázne. Samsung by to ale v prípade kvalitného spracovania a jednoduchého ovládania rozhodne posunulo opäť dopredu.