Vyzerá to tak, že Samsung môže vyrukovať s chystaným Galaxy Note 5 oveľa skôr, než sa čakalo. Nová generácia najznámejšieho a najobľúbenejšieho phabletu s inteligentným perom by totiž mala byť predstavená už v júli. Jedná sa teda o zmenu, keďže predchádzajúce verzie boli predstavené na konci leta, počas veľtrhu IFA v Berlíne.

Za rozhodnutím Samsungu poponáhľať sa s predstavením má byť rivalita s Apple, resp. s ich chystanými zariadeniami, iPhone 6s a 6s Plus. Čo je však ešte zaujímavejšie, je technológia, ktorou Samsung vybaví svoju novú vlajkovú loď. Najnovšie informácie totiž naznačujú, že kórejský výrobca skutočne siahne po ťažkej zbrani, ktorá nie je nič iné, než Ultra HD (3 840 x 2 160) AMOLED displej. Ten už má byť vo výrobe, presne včas pre úspešné predstavenie a uvedenie na trh nového Galaxy Note 5. Čo sa veľkosti displeja týka, Samsung si zvolil dva rozmery. Klasická verzia Galaxy Note 5 ponúkne 5,89-palcový zobrazovací panel, zatiaľ čo „edge“ verzia ponúkne 5,78-palcový displej.

UHD displej kvôli virtuálnej realite?

Obrovské UHD rozlíšenie ponúkne pixelovú hustotu na palec (ppi) vyše 700, čo je v porovnaní so zariadeniami spred pár rokov obrovský posun vpred. Môže sa zdať, že sa jedná o zbytočne veľké rozlíšenie, ktoré akurát tak „zožerie“ batériu, no je nutné podotknúť, že jednoznačne má svoje využitie. Jedným z nich je nepochybne virtuálna realita, v ktorej sa Samsung taktiež snaží uspieť. Cieľom je vyhladenie obrazu, keďže pri VR máte displej oveľa bližšie, než pri bežnom používaní telefónu.

Novinku by mal poháňať rovnaký procesor, ako aj v prípade Galaxy S6, resp. S6 edge. V oddelení grafického čipu však pravdepodobne dôjde k zmenám.

Nakoniec máme aj informácie o celkových rozmeroch zariadenia. Galaxy Note 5 by mal byť hrubý 7,9 milimetrov, čo je o 0,6 milimetra menej, než jeho minuloročná verzia. Čo určite poteší mnohých z vás, Note 5 by mal ponúknuť ešte väčšiu, 4 100 mAh batériu.

Tak si to poďme zrekapitulovať. Samsung Galaxy Note 5 ponúkne dve verzie, klasickú a „edge,“ príde už v júli, ponúkne 5,9-palcový, resp. 5,8-palcový UHD (3 840 x 2 160) displej a 4 100 mAh batériu. Znie to krásne, uvidíme, aká bude nakoniec pravda.

Samsung-Galaxy-Note-5-koncept-1
Samsung-Galaxy-Note-5-koncept-2
Samsung-Galaxy-Note-5-koncept-3
Samsung-Galaxy-Note-5-koncept-4
Samsung-Galaxy-Note-5-koncept-5
Samsung-Galaxy-Note-5-koncept-6