Pred niekoľkými týždňami sa nám do redakcie dostal veľmi zaujímavý telefón od čínskeho výrobcu Lenovo. Ide o low-end model A6000 s 5-palcovým HD 1280 x 720 LCD displejom, štvorjadrovým procesorom Snapdragon 410 a 1 GB pamäte RAM. Čo je na tomto zariadení zaujímavé? Nuž, jeho cena. Tá totiž nepresahuje 150 eur, čo je relatívne slušné. Ak teda hľadáte jednoduchý a lacný smartfón, Lenovo A6000 je celkom dobrý kandidát. Má však aj niekoľko závažných mínusov, s ktorými by ste mali počítať. Poďme sa teda na ne pozrieť.

Lenovo-A6000-5-1200-w

Špecifikácia

Procesor: Snapdragon 410 (4 x Cortex-A53, 1,2 GHz) 64-bit
Grafický čip: Adreno 306
Displej: 5-palcový HD (1280 x 720) LCD IPS
RAM: 1 GB LPDDR3
Úložný priestor: 8 GB + slot na microSD kartu (do 64 GB)
OS: Android 4.4.4 KitKat
Fotoaparáty: Zadný 8 Mpix, 1 x LED, full HD video. Predný 2 Mpix
Konektivita: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, hotspot, Bluetooth v4.0, GPS, microUSB v2.0, LTE Cat.4
FM Rádio: Áno
Reproduktory: Dolby reproduktor na zadnej strane a slúchadlo na volanie nad displejom
Batéria: 2 300 mAh
Rozmery a hmotnosť: 141 x 70 x 8.2 mm, 128 g
Konštrukcia: Plastová
Balenie: Manuál, slúchadlá, nabíjačka, kábel a Lenovo A6000
Kúpiť Lenovo A6000

Displej bez Gorilla Glass

Lenovo A6000 je vybavený relatívne dobrým displejom. Jedná sa o 5-palcový HD (1280 x 720p) IPS LCD panel s priemernými pozorovacími uhlami. Počas používania telefónu som sa na ostrosť obrazu veľmi nemohol sťažovať, raz za čas som si však všimol raster na písme pri prehliadaní webu. Čo ma však naozaj nahnevalo bolo krycie sklo. Nečakajte žiadne Gorilla Glass 4, ani 3, ani 2… Smartfón miesto neho využíva nejaké lacné sklo, ktoré úplne pokazí zážitok z používania telefónu.

Aby ste mi rozumeli, všetko je v poriadku, kým sa ho nedotknete. Odtlačky prstov na displeji ostávajú už „navždy“ (nepodarilo sa mi ich úplne zotrieť) a displej je priam magnet na špinu všetkého druhu. Výsledok? Na priamom slnku nečitateľný obraz. Navyše, displej sa nemôže pochváliť ani extra dobrým jasom.

Naozaj mi chýba staré dobré Gorilla Glass so špeciálnou úpravou povrchu, ktorý odpudzuje pot, nepriťahuje tak veľmi odtlačky a dá sa relatívne jednoducho utrieť, a to nehovorím o prípadných škrabancoch, ktorých bude po pár mesiacoch na zariadení neúrekom. No a nakoniec, ak vám telefón spadne a z nejakého dôvodu nebude v obale, skončili ste. Šach mat.

Lenovo-A6000-2-1200-w

Jednoduchý dizajn a odoberateľný zadný kryt

Na druhej strane, chválim dizajn zariadenia. Nejde o nič extra, jednoduchá čierna placka s dotykovými tlačidlami na spodnej strane. Ako sa hovorí, v jednoduchosti je krása. Trochu mi však vadilo umiestnenie tlačidiel. Ovládanie zvuku nájdete priamo nad tlačidlom napájania a úprimne, ani raz som sa netrafil na prvýkrát správne. Samsung to má, subjektívne, vyriešené najlepšie.

Niekedy príde vhod aj vymeniteľný kryt. Pod ním sa ukrýva vymeniteľná 2 300 mAh batéria, dva sloty na micro-SIM karty a slot na microSD kartu. Ten určite použijete, keďže zariadenie ponúka iba 8 GB úložného priestoru. V roku 2015 žalostne málo.

Vzadu na spodnej strane sa nachádzajú kvalitné a naozaj hlasné Dolby reproduktory. Sú dokonca dva. Práve toto je najväčšou vymoženosťou telefónu. Veľmi sa mi  páči, že Lenovo nezabúda na takú „maličkosť“, akou je hudba. Len škoda, že oba reproduktory sú vzadu.

Priemer v podobe Snapdragonu 410

64-bit procesor Snapdragon 410 od Qualcommu je dnes pri lacných zariadeniach takpovediac štandardom. Štvorjadrový čipset taktovaný na 1,2 GHz ponúkne priemerný výkon. Telefón je celkom rýchly a na nič nemusíte príliš dlho čakať. Pri graficky náročnejších hrách sa o vás postará Adreno 306.

Lenovo A6000 rozbehne aj hry typu Asphalt 8. Treba však trochu trpezlivosti pri načítaní. Systém je prekvapivo plynulý a spokojný som aj so spotrebou energie. Z tohto pohľadu v Lenovo odviedli skvelú prácu.

TIP: Lenovo A6000 je pomerne výkonný smartfón za dobrú cenu (od 149 €).

Fotoaparát

Vľavo hore na zadnej strane zariadenia nájdete podpriemerný fotoaparát s 8 Mpix rozlíšením. Ten nijak nenadchne, no v núdzi poslúži. Najprv sa však uistite, že máte dostatok svetla. Inak dostanete rozmazané fotografie s množstvom digitálneho šumu. Telefón však má HDR mód, čo je výhoda. Ak sa zaujímate o video, opäť to nie je nič moc. V podstate platí to, čo pri fotení.

2 Mpix predné „selfie“ kamera občas odfotí celkom schopné obrázky. Treba sa jednoducho snažiť. Na Facebook a Instagram postačujúce. Profesionáli si budú trieskať hlavu o zem.

Android 4.4.4 KitKat

Lenovo A6000 má úplne ideálny operačný systém pre nie-veľmi-výkonné zariadenia. Android 4.4.4 KitKat nepotrebuje veľa pamäte RAM, je veľmi rýchly a ani nie rok starý. Nanešťastie, v Lenove naň dali otrasnú „iOS-Style“ nadstavbu. Chýba mi úložisko aplikácií a jednoduchá navigácia v systéme. Plynulosť to však veľmi neovplyvnilo.

Automatický jas displeja je v podstate nepoužiteľný, to však platí takmer pre každý čínsky telefón. Páčia sa mi rýchle nastavenia, ktoré sú dostupné hneď po zrolovaní notifikačnej lišty. Nemusíte sa tak k nim preklikávať. Chválim aj pozadia v telefóne. Tie sú skvelé. Nakoniec, ak sa vám nepáči vzhľad systému, môžete si ho jednoducho zmeniť launcherom. Takže je to v podstate jedno.

Priemerná výdrž batérie

Ak často používate svoj smartfón, Lenovo A6000 veľmi neodporúčam. Ak ho však chcete hlavne na volanie a občasné hranie hier či počúvanie hudby, ste na správnej adrese. Telefón mi občas vydržal aj tri dni. Hranie náročných hier ho však rýchlo vyšťaví. Zapnutá obrazovka mi na jedno nabitie vydržala približne 4 hodiny.

Zhrnutie

Lenovo A6000 je jednoducho priemerný vo všetkom. To naznačuje už jeho dizajn, ktorý je taký, nijaký. Jednoducho, nemá dušu. Nemá nič, čím by bol charakteristický. Ešte aj cena 150 eur je nudná. Ani vysoká, ani nízka. Snáď jediné, čím sa líši od konkurencie v podobnej cenovej hladine sú reproduktory. Tie odvádzajú naozaj skvelú prácu.

Komu by som teda odporučil Lenovo A6000? Niekomu, kto si ho kupuje za paušál a dostane ho za euro. Ak nemáte vysoké nároky, mali by ste byť spokojní. Večná škoda chýbajúceho Gorilla Glass 3. To by potom bolo úplne o inom.

Kúpiť Lenovo A6000 bez paušálu

Ďalšie odborné recenzie na smartfón Lenovo A6000 nájdete na Recenzie.SME.sk

PREHĽAD RECENZIE
Dizajn
6
Displej
5
Fotoaparáty
5
Výkon
5
Softvér
6
Výdrž batérie
7
Konštrukčné spracovanie
6