Väčšina z nás má sladkokyslý vzťah k našim operátorom. Keď veci fungujú tak, ako majú sme relatívne spokojní, no keď fungovať prestanú, alebo zo strany operátora nie je snaha niečo napraviť, resp. opraviť, situácia sa dosť radikálne mení.

Aktualizácia 28.5 15:55: Doplnené o prvotné vyjadrenie operátora

Taký je prípad aj jedného nášho čitateľa, ktorý sa na nás obrátil s prosbou o pomoc, resp. získanie oficiálneho stanoviska operátora. Je zákazníkom Orange a v malej dedinke, kde býva, by mal mať plné pokrytie 3G sieťou a teda aj slušný prístup k mobilnému internetu.

0,333% z teoretickej maximálnej rýchlosti

Boľkovce je malá dedinka neďaleko Lučenca, v ktorej Orange, podľa svojej mapy pokrytia, uvádza plné pokrytie 3G signálom (do 21 Mb/s) ako vo vnútri, ako aj mimo budovy. Po otestovaní je však realita niekde úplne inde. Nižšie môžete nájsť nameranú hodnotu, ktorá sa počas dňa nijak nemení. Meranie prebehlo v exteriéri. Pri takto nízkej rýchlosti je problém otvoriť akýkoľvek web, o obrázkoch nehovoriac. Ako môžete vidieť, nameraná hodnota je 0,003% toho, čo Orange uvádza ako maximálnu teoretickú rýchlosť. Rýchlosť potvrdili aj naše testy (testované na Androide aj na iPhone).

test-bolkovce
Test rýchlosti

„Skontaktoval som sa s Orangeom, tí mi povedali, že to nechajú preveriť technikom. Neskôr mi volali, že o probléme vedia, ale že ho neplánujú opraviť. Namiesto toho mi ponúkli DSL internet, ktorý v Boľkovciach vôbec nie je. Raz som sa ho snažil objednať a po týždni mi zavolali, že sa zaviesť nedá,“ opisuje svoju frustráciu čitateľ Vlado.

Mapa pokrytia v Boľkovciach ukazuje plné pokrytie 3G signálom
Mapa pokrytia v Boľkovciach ukazuje plné pokrytie 3G signálom

Operátora sme požiadali o stanovisko, keď ho získame, budeme aktualizovať tento článok.

Aktualizácia: Orange potvrdil, že danou lokalitou sa aktuálne zaoberajú technici. Operátor rovnako prisľúbil, že poskytne aj rozšírenejšie vyjadrenie. Článok budeme aktualizovať.

Nás by však zaujímala aj vaša skúsenosť. Otvorte si mapu pokrytia vášho operátora (Orange, Telekom, O2) a porovnajte to, čo na mape uvádzajú s tým, čo skutočne nameriate.

Dajte nám vedieť, ako na tom ste a či ste sa tiež stretli s podobnými nezrovnalosťami s tým, čo operátor uvádza a aká je realita?