Ilustračné foto (zdroj: Flickr)

Sme vedci a inžinieri, a ja som tu teraz na to, aby som vám povedal, že sme vytvorili niečo, čo nám ubližuje, a vymyká sa to kontrole!“ Takto znejú hrôzostrašné slová Dr. Martina Blanka, jedného z viac ako 160 odborníkov z 39 krajín, ktorí žiadajú Organizáciu Spojených národov, aby začala na tomto údajne vážnom probléme čo najrýchlejšie pracovať.

Zariadenia ako smartfóny alebo tablety tak majú podľa verejne dostupných výskumov ohrozovať naše zdravie, pričom sú v nebezpečenstve predovšetkým malé deti. Na svedomí to vraj má ne-ionizujúce žiarenie, ktoré je súčasťou spektra elektromagnetického poľa spomínaných výdobytkov dnešnej doby.

Medzi najväčšie ohrozenia patrí vyššia pravdepodobnosť vzniku rakoviny mozgu, zmien v reprodukčnom systéme, genetického poškodenia alebo negatívneho vplyvu na sústredenie jedinca, informuje web RT.

Stručne, poškodzujú živé bunky v našich telách a zabíjajú nás predčasne,tvrdí doktor Blank z Columbia University. Poukazuje pritom na čoraz väčší počet používateľov smartfónov a príslušné následky. „Jedná štúdia hovorí, že používanie mobilných telefónov neustále naberá na popularite, čo má za následok až troj-násobné zvýšenie pravdepodobnosti vzniku katastrofálnej rakoviny mozgu mladých ľudí.

Je znepokojujúce, že radiácia z našej telekomunikačnej technológie poškodzuje DNA v našich bunkách. Veľa biológov má v tom jasno, môže to byť dôvod pre narastajúci počet rakovinových ochorení.

Narastajúce vystavovanie elektromagnetickému žiareniu je GLOBÁLNY problém. Svetová zdravotnícka organizácia medzinárodné štandardizačné organizácie nekonajú v záujme ochrany verejného zdravia.

Dr. Martin Blank a jeho kolegovia preto trvajú na úprave medzinárodných dokumentov, ktoré určujú prípustné limity. „Medzinárodné smernice pre elektromagnetické polia musia byť prísnejšie, aby sme vďaka ním predchádzali poškodeniu našich tiel a z časti i nášho DNA. Pre ochranu našich detí, nás a nášho ekosystému musíme zredukovať žiarenie zavedením efektívnejších smerníc.