Analytická spoločnosť Gartner vo svojej najnovšej štúdii informuje o predajnosti notebookov s operačných systémom Chrome OS, pričom v roku 2014 zaznamenali nárast predaja a tento trend bude nasledovať.

V roku 2014 sa podľa dostupných informácií predalo 5 728 000 Chromebookov, kde až 72 % z týchto predaných zariadení smerovalo do škôl a vzdelávacích inštitúcií.

Notebooky s OS Chrome sú prevažne určené pre užívateľov, ktorí sa pri svojej práci či zábave spoliehajú na cloudové služby a využívajú primárne digitálny ekosystém spoločnosti Google.

Jednou z výhod týchto zariadení je aj nízka obstarávacia cena, ktorá väčšinou spadá do rozsahu 200300 dolárov, k dispozícii je však aj vrcholový Chromebook Pixel s 1000 dolárovou cenovkou.

V tomto roku sa očakáva, že predaj Chromebookov prekoná hranicu 7 miliónov kusov, pričom by mal tento trend pokračovať aj v budúcnosti.

pixelPodľa analytika spoločnosti Gartner si Chromebooky kupujú väčšinou technologicky zdatnejší jedinci, ktorí ich používajú ako sekundárne zariadenie popri svojom hlavnom PC či klasickom notebooku.

Výraznejšiemu rozvoju týchto zariadení bráni schopnosť bežných užívateľov porozumieť službám a aplikáciam založeným na cloude a zvyknúť si na niečo nové, a taktiež problémová, respektíve pomalá internetová konektivita na rozvíjajúcich sa trhoch, kde by sa vďaka nízkej cene mohli uchytiť.

Chromebooky majú pred sebou ešte dlhú cestu, kým sa stanú bežnou súčasťou trhu popri ostatných zariadeniach, určite však majú veľký potenciál.