Internetový gigant odhalil na vývojárskej konferencii Google I/O 2015 ďalšiu verziu populárneho operačného systému Android, ktorej konkrétny názov zatiaľ ešte nepoznáme. Povrávalo sa, že by mohlo ísť o sladký Milkshake, no to bolo neskôr vyvrátané.

Softvérová novinka však neprinesie žiadne veľké zmeny. Používatelia sa môžu tešiť na prehľadnejšiu správu povolení pre aplikácie, jednoduchšie surfovanie na webe, platobný systém Android Pay, základnú podporu pre skener otlačkov prstov, špeciálny režim na ešte efektívnejšie šetrenie energie a podporu pre USB Type C.

Nový Android M bude zatiaľ dostupný iba pre vývojárov a tri zariadenia – NEXUS 5, NEXUS 6 a NEXUS 9, pričom jeho sprístupnenie pre širokú verejnosť prebehne niekedy v treťom štvrťroku.

Google sa tentokrát zameral predovšetkým na zlepšenie používateľských skúseností a vynechal zmeny v dizajne (áno, Material UI je takmer dokonalé). Viac detailov už nájdete nižšie.

Praktickejšie povolenia

android-m-povolenia
Prerobená správa povolení

Jednotlivé povolenia už nebude pýtať aplikácia pri inštalácii, ale pri použití niektorej z jej funkcionalít, ako napríklad nahrávanie hlasu, pričom operačný systém automaticky zobrazí hlásenie, kde daná aplikácia žiada o povolenie používať mikrofón. Jednotlivé povolenia dokáže používateľ následne spravovať na jednom mieste. Taktiež si môže pozrieť, ktoré aplikácie majú prístup k používaniu mikrofónu, fotoaparátu alebo takej identifikácii lokality.

Staro-nový platobný systém

Android Pay
Android Pay

S platobným systémom Android Pay chce gigant nahradiť neúspešnú službu Google Wallet. V rámci realizácie bezkontaktných platieb prostredníctvom smartfónu tak budeme využívať na komunikáciu s terminálom technológiu NFC. Autorizácia platieb prebehne aj vďaka použitiu snímača na odtlačky prstov, ak ho teda samozrejme dané zariadenie dostane do hardvérovej výbavy. Doteraz sa ale museli výrobcovia pri integrácii biometrického zabezpečenia spoliehať na dodatočnú nadstavbu operačného systému. S verziou Android M to však budú mať už o niečo jednoduchšie, nakoľko v ňom Google konečne zahrnul doteraz chýbajúcu natívnu podporu pre snímač.

Pohodlné surfovanie

android-m-chromeĎalšou praktickou novinkou je otváranie webového obsahu priamo v aplikáciach. Niečo podobné funguje vo Facebooku už dlhšie – ak klikne používateľ na url odkaz, neotvorí sa mu internetový prehliadač, ale zostane stále v aplikácii modrej sociálnej siete, kde si pohodlne prečíta obsah danej webovej stránky. V Android M sa odkazy preto otvoria v prispôsobenej karte prehliadača Chrome, pričom jej používateľské prostredie ponesie znaky vizuálneho spracovania stále aktívnej aplikácie (napr. Pinterest). Webový obsah sa navyše načíta ešte pred tým, ako vôbec na url odkaz klikneme. A aj keď nepôjdeme na web priamo cez originálny prehliadač Chrome, uložené heslá a prihlasovacie mená prispôsobená karta bez akýchkoľvek problémov sprístupní. Jedinou podmienkou je, aby novú funkcionalitu vývojári zakomponovali do svojich aplikácií.

Efektívnejšie šetrenie energie

android-m-dozingGoogle myslel aj na zlepšenie výdrže batérie v našich Android zariadeniach. So špecialitkou, ktorú internetový gigant nazýva ´Dozing´, by nám tak mal náš smartfón za pomoci asistencie pohybových senzorov vydržať výrazne dlhší čas na jedno nabitie ako doteraz. Stačí iba, aby sa zariadenie chvíľu nehýbalo a automaticky nabehne do hlbšieho spánku (pri ležaní na stolíku). Nová funkcionalita totiž zabezpečí, že nainštalované aplikácie nebudú v takom prípade aktívne ani na pozadí, pričom používateľ dokáže priradiť vysokú prioritu a tým určí výnimky, ktorým operačný systém ani dočasne nezastaví notifikácie.

Vo verzii Android M taktiež pribudla natívna podpora pre moderný konektor USB Type C, čo pomerne nápadne naznačuje, že ho ponúkne i očakávaný NEXUS.

android-m-usb-type-cTo je všetko?

Určite ešte nie, tešiť sa môžeme aj na vylepšené kopírovanie a vkladanie textu či zjednodušené ovládanie jednotlivých hlasitostí. Systém sa navyše naučí s kým a kde zdieľame najviac, takže nám vďaka tomu dokáže časom ponúkať čoraz-presnejšie návrhy (konkrétne aplikácie a najobľúbenejších používateľov) a tým opäť zlepšiť naše používateľské skúsenosti.