Zdroj: pixabay.com

Francúzski poslanci schválili pomerom 438 ku 86 hlasov nový zákon, ktorý dá štátnym tajným službám také právomoci, aké spravili knižný román 1984 od George Orwella slávnym. Budú tak môcť takmer bez akýchkoľvek obmedzení sledovať telefonickú alebo e-mailovú komunikáciu vybraného občana, pričom nepotrebujú ani povolenie od sudcu.

Takýto slobodu-obmedzujúci krok sa prijal ako dôsledok januárových útokov na redakciu satirického časopisu Charlie Hebdo, kde zomrelo až 17 ľudí.

Ak vojde zákon do platnosti, umožní inštaláciu sledovacích zariadení (kamery, mikrofóny a i.) do áut či domov osôb podozrivých z terorizmu. Pozornosť taktiež pritiahol hromadný zber citlivých metadáta používateľov internetu, z ktorých je možné zistiť čas i dátum vybranej komunikácie. Ich analýzou prostredníctvom algoritmov by vedeli experti včas zistiť potencionálne podozrivé správanie.

Metadáta budú anonymné, avšak agenti môžu predložiť nezávislej skupinke požiadavku na detailnejšie sledovanie, čo identifikuje používateľov,uvádza spravodajský web The Guardian.

Záznamy budú príslušné autority uchovávať po dobu jedného mesiaca a metadáta až päť rokov.

Zaujímavosťou je, že legislatívu pripravili ešte pred samotným útokom teroristov. Po schválení dolnou komorou parlamentu ju čaká ďalšie schválenie hornou komorou.

Nesmierne populárna kniha 1984 rozpráva príbeh obyčajného človeka a jeho života v absolútnej totalite. V štáte, kde žil, bol každý 24 hodín denne sledovaný technológiami aj inými spoluobčanmi. Akákoľvek myšlienka alebo názor proti predkladanej ideológii a propagande predstavoval jeden z najhorších zločinov, akých sa kto mohol vôbec dopustiť.