Čo budeme robiť, keď vyťažíme všetku naftu? Jednoducho si ju vyrobíme zo vzduchu a vody! Prečo nie? Audi spolu so startupom Sunfire v Drážďanoch postavila malú továreň, ktorá denne vyprodukuje až 160 litrov tejto tzv. e-nafty. V blízkej budúcnosti ju plánuje vyrábať vo veľkom a primiešavať do klasickej nafty, získanej z ropy. Cena za jeden liter sa pritom pohybuje okolo 1 až 1,5 eura.

Ako celý proces funguje? V podstate jednoducho. V prvom rade naň treba energiu. Tá sa získava z obnoviteľných zdrojov, v tomto prípade pomocou veterných turbín. Voda sa elektrolýzou rozloží na vodík a kyslík. Nepotrebný kyslík potom zamieri priamo do atmosféry, zatiaľ čo sa vodík použije neskôr.

Audi nafta voda vzduch

Druhou dôležitou zložkou je uhlík. Ten sa získava z CO2 v bioplyne, v budúcnosti ho však v Audi plánujú extrahovať priamo z atmosféry. To je skvelá myšlienka, keďže oxid uhličitý je skleníkový plyn. Výrobou nafty v podstate pomôžeme prírode.

CO2 sa v chemických procesoch premení na jedovatý CO, z ktorého následne vznikajú uhľovodíkové reťazce (po zmiešaní s vodíkom). Zmes ešte treba rafinovať a krakovať, no výsledkom je nafta prvej triedy. Táto nafta je dokonca ekologickejšia a vhodnejšia na pohon áut, keďže neobsahuje nežiadané prímesy síry a fosílnych olejov. Autá tak jazdia rýchlejšie a menej znečisťujú životné prostredie.

Účinnosť procesu vyrábania nafty z vody a vzduchu (bioplynu) je 70%. Do atmosféry sa vypustí kyslík a odčerpá sa oxid uhličitý. V podstate je to taká malá mechanická fotosyntéza.

https://www.youtube.com/watch?v=55Edq_Irstk