Tvorcovia obľúbenej benchmarkovej aplikácie, AnTuTu, práve zverejnili zoznam desiatich najvýkonnejších zariadení za prvý štvrťrok 2015 (Q1). Vo výsledkoch sa najviac darilo zariadeniam od Samsungu a mihlo sa aj zariadenie s procesorom od MediaTeku. Naopak, nový procesor z dielne Qualcommu veľmi neohúril.

Priemerné skóre Galaxy S6 je najvyššie vôbec. Používatelia po celom svete v priemere namerali úctyhodných 67 520 bodov. Hneď za ním sa umiestnil jeho súrodenec, Galaxy S6 edge, ktorý s klasickou S6 zdieľa identický čipset. Na treťom mieste skončil nový HTC One M9 a za ním sa už zoradili vlajkové lode z minulé roka.

antutu-top-10-1

Rovnako, ako minulý rok, aj v roku 2015 sa v prvej päťke objavilo zariadenie s čipsetom od MediaTeku. Je ním Meizu MX4, ktorý poháňa MediaTek MT6595, ktorý je zložený zo štyroch jadier Cortex-A17 a štyroch jadier A7. O výkon v graficky intenzívnejších aplikáciách sa stará čip PowerVR Series6. Jedná sa teda o pekne výkonný čipset, čo len podporuje tvrdenia o tom, že MediaTek vie vyrobiť aj high-end kúsky.

To však nie je to najzaujímavejšie, čo tieto výsledky poodhalili. Stačí sa zamerať na zariadenia, ktoré poháňa najnovší čip z dielne Qualcommu, Snapdragon 810. Sú nimi HTC One M9, ktorý sa umiestnil ešte celkom solídne a LG G Flex 2, ktorý je na tom žalostne zle. Nečakali sme, že sa Snapdragon 810 vyrovná Exynos 7420 od Samsungu, ktorý je vyrobený 14nm FinFET procesom. Čo sme ale čakali je, že uvidíme aspoň nejaký rozdiel medzi Snapdragon 805 a Snapdragon 810. Ako vidíte z výsledkov, rozdiel tam až taký veľký nie je.

Benchmarky sú samozrejme len čiastočným vyjadrením toho, ako sa zariadenie správa v skutočnom svete. Je ale dosť zaujímavé, ako sa nedarí Snapdragon 810, pričom potenciál na vysoký výkon jednoznačne má. Či už je za tým zlá optimalizácia alebo prehrievanie stále nie je jasné.

antutu-top-10-2

Výkon grafických čipov poodhalil skóre, ktoré sa viac približuje našim očakávaniam. Exynos s jeho Mali-T760 tesne zvíťazil nad Snapdragon 810 s Adreno 430. Oproti Snapdragon 805 a Snapdragon 801 sa jedná o slušné zvýšenie výkonu. Na poslednom mieste skončilo riešenie od MediaTeku.

Výkon HTC One M9 pre vás otestujeme v našej chystanej recenzii. Čo sa výkonu LG G Flex 2 týka, o tom ako sme boli (ne)spokojní sa taktiež dočítate v našej recenzii.

Zatiaľ čo by sme z výsledkov nechceli vyvodzovať nejaké predčasné závery, priemerný výkon Snapdragon 810 nás sklamal. Informácie o tom, že LG si pre svoj LG G4 radšej vybral Snapdragon 808 taktiež nepridávajú na dobrej reputácii novinky od Qualcommu.

antutu-top-10-3

Tak či tak je však Qualcomm dominantným výrobcom čipsetov. Až 7 z 10 zariadení v TOP 10 používajú jeho čipset a bude teda zaujímavé sledovať, ako sa vysporiada s nastávajúcim modelom. Bude v jeho najlepšom záujme pripraviť čo najlukratívnejší čipset, ktorý by sa vyrovnal riešeniu od Samsungu.