Úvod Novinky Zariadenia Späť do budúcnosti: 6 smartfónov so zakriveným displejom

Späť do budúcnosti: 6 smartfónov so zakriveným displejom

Zakrivené displeje pomaly ale isto dobíjajú svet. Stojíme pri zrode nového fenoménu, ktorý bude o chvíľu úplne všade.

0
LG ešte v júli predstavil 18-palcový displej, ktorý sa dá zrolovať

Na jeseň 2013 Samsung vyhlásil, že čoskoro konečne predstaví svoj smartfón so zakriveným displejom. Odvtedy sa už na trh dostalo šesť podobných zariadení. Je celkom zaujímavé, že všetky pochádzajú z rovnakej krajiny. 

Krivky sa pomaly ale isto stávajú bežnou súčasťou telefónov. Minimálne v high-end kategórii už nie sú výnimkou a niektorým modelom sa aj celkom darí. Poďme sa teda v chronologickom poradí pozrieť na všetkých šesť modelov so zakriveným displejom.

1. Samsung Galaxy Round

samsung.galaxy.round-2

Samsung Galaxy Round bol oficiálne predstavený v októbri 2013 a ponúkol displej zakrivený horizontálne. To však veľmi nepridalo na funkcionalite. Išlo o experimentálny model, ktorého účelom nebolo zarobiť milióny, ale iba ukázať, čo spoločnosť dokáže.

Ponúkol absolútne top špecifikácie. Na tú dobu jemný 5,7-palcový full HD zobrazovací panel, procesor Snapdragon 800 s taktom 2,3 GHz a 3 GB pamäte RAM. Komponentami by teoreticky mohol súperiť aj so súčasnými vlajkovými loďami.

Prečítajte si: Samsung Galaxy Round: Detailná špecifikácia

2. LG G Flex

lggflex2

Iba pár dní po predstavení Galaxy Round sa sčista jasna objavil LG, ktorý poslal svojho konkurenta kade ľahšie. Ukázal totiž, ako má zakrivený smartfón vyzerať. LG G Flex ponúkol vertikálne zakrivený zobrazovací panel, dal sa ohýbať a jeho zadný kryt sa dokázal vyliečiť z menších škrabancov.

Zariadenie však so sebou nieslo aj niekoľko vážnych chýb. Iste, bolo oveľa viac cool, ako variant od Samsungu, ale obrovský 6-palcový displej s HD (1280 x 720p) rozlíšením, už bohužiaľ v tej dobe nestačil. Zvyšok špecifikácií však vyzeral sľubne. Snapdragon 800, 2 GB pamäte RAM a 3 500 mAh batéria, to bola kombinácia snov. Spomenúť treba aj 13 Mpix opticky stabilizovaný fotoaparát.

Prečítajte si: LG G Flex už oficiálne: Ohnutý telefón, ktorý sa sám vylieči

3. Samsung Galaxy Note Edge

galaxy-note-edge-15

V septembri 2014 sme sa konečne dočkali ďalšieho zakriveného telefónu. Išlo o Samsung Galaxy Note Edge ss displejom zakriveným po jednej strane. Nerovnomerný dizajn a pomer strán obrazovky 16:10 však zariadeniu nepridali na obľúbenosti. Preto sa nakoniec vyrobil iba limitovaný počet kusov. Note Edge však vytvoril akýsi precedent. Samsung sa poučil a začal pracovať na jednom z najúspešnejších smartfónov histórie.

Note Edge ponúka Snapdragon 805 s taktom 2,7 GHz, grafiku Adreno 420, 3 GB pamäte RAM a 16 Mpix zadný opticky stabilizovaný fotoaparát. Displej smartfónu s QHD (2560 x 1600) rozlíšením je dodnes považovaný za jeden z najlepších na trhu.

Prečítajte si: RECENZIA Samsung GALAXY Note Edge

4. LG G Flex 2

lg-g-flex-2

Pomaly, ale isto, sa dostávame do súčasnosti. Na CES 2015 bol v januári predstavený veľmi zaujímavý telefón. Išlo o druhú generáciu LG G Flex, ktorá stavala na úspechu tej prvej a opravila všetky problémy. V predvádzacích miestnostiach sa tak na návštevníkov usmievalo zariadenie s 5,5-palcovým full HD (1920 x 1080p) displejom, procesorom Snapdragon 810, 2-3 Gb pamäte RAM a 13 Mpix fotoaparátom.

Prečítajte si: LG predstavuje zakrivený G Flex 2 v dramatickom promo videu

5. Samsung Galaxy S6 edge

Samsung Galaxy S6 edge sa predáva aj vo verzii s až 128 GB internou pamäťou

Samsung Galaxy S6 edge, predstavený 1. marca 2015, zobral svet útokom a predáva sa rovnako dobre, ako klasická verzia Galaxy S6 s plochým zobrazovacím panelom. Vďaka displeju s dvojitým zakrivením po bokoch, skvelému dizajnu a top špecifikáciám ide o jedno z najzaujímavejších (a aj najdrahších) zariadení na trhu.

Galaxy S6 edge ponúka 5,1-palcový QHD (2560 x 1440p) displej, procesor Exynos 7420, grafiku Mali-T760, 3 GB pamäte a 16 Mpix opticky stabilizovaný fotoaparát. Niekoho však zamrzí relatívne malá 2 600 mAh batéria, ktorá sa navyše nedá jednoducho vymeniť.

Prečítajte si: RECENZIA Samsung Galaxy S6 a S6 edge

6. LG G4

lg-g4

Nakoniec tu máme horúcu novinku LG G4 s 5,5-palcovým mierne vertikálne zakriveným zobrazovacím panelom. Tento smartfón je dosť kontroverzný, keďže v LG sa rozhodli využiť menej výkonný šesťjadrový čipset Snapdragon 808 s grafikou Adreno 418 a 3 GB LPDDR3 pamäte RAM. Na druhej strane, smartfón používa luxusné fotoaparáty. Vzadu nájdete 16 Mpix jednotku s objektívnom s clonou f/1.8 a vpredu sa na vás pozerá senzor s rozlíšením 8 Mpix. Zaujme aj dizajn. Luxusne vyzerá zadný kožený kryt, za ktorý si však budete musieť pár eur priplatiť.

Prečítajte si: NÁZOR: LG G4, nová (ne)vlajková loď