Úvod Výrobcovia Qualcomm Snapdragon 820 bude vyrobený 14 nm výrobným procesom. Zariadi to Samsung

Snapdragon 820 bude vyrobený 14 nm výrobným procesom. Zariadi to Samsung

Samsung v poslednej dobe poriadne rozbehol svoj biznis s čipsetmi. Do vlastných zariadení montuje Exynosy, vyrobí takmer všetky kusy Apple A9 a pravdepodobne aj Sanapdragon 820.

1

Najväčší výrobca mobilných čipsetov, Qualcomm, podľa všetkého využije na výrobu svojho nového high-end procesora služby a expertízu Samsungu. Vychádza to z najnovších správ, ktoré naznačujú, že dôvodom má byť nový 14-nm výrobný proces Samsungu. Qualcomm tak svojho dlhoročného partnera, TSMC, odsunie na druhú koľaj.

Samsung už 14 nm výrobný proces využíva vo svojom čipsete Exynos 7420, ktorý nájdete v jeho vlajkových lodiach Samsung Galaxy S6 a S6 edge. Tento procesor v benchmarkoch úplne rozbil konkurenciu. Tenšie obvody a menšie tranzistory väčšinou ponúknu vyšší výkon a spotrebujú menej energie, keďže elektrickému prúdu kladú menší odpor.

Neprehliadnite: QUALCOMM: Na Snapdragon 815 nepracujeme

Qualcomm tento rok prišiel o veľa peňazí, keďže Samsung na Snapdragony zanevrel a miesto toho využil vlastný kremík. Spoluprácou oboch firiem chce okrem iného dosiahnuť, aby sa v Galaxy S7 opäť objavil čipset s Drakom v logu. Iste, tohtoročný Snapdragon 810 nájdete v HTC One M9, LG G Flex 2, Xiaomi Mi Note Pro alebo Sony Xperia Z4, Samsung bol však oveľa väčší zákazník. Veď, iba tento rok plánuje predať až 70 miliónov svojich vlajkových lodí.

Čo myslíte, podarí sa Qualcommu stiahnuť Samsung opäť na svoju stranu?