ilustračné foto: Sharp AQUOS Crystal

Len nedávno sa objavili informácie, že nadchádzajúci phablet z dielne Samsungu, Galaxy Note 5 by mal byť vybavený displejom s až 4K rozlíšením, pričom ide len o dohad a žiadnu nepotvrdenú informáciu.

Spoločnosť Sharp, ktorá je známa výrobou svojich tzv. IGZO zobrazovacích jednotiek však dohady vymenila za fakty a oznámila, že v roku 2016 bude pre komerčné použitie k dispozícii nový druh displeja.

Displej bude mať 5,5 palcov, 4K rozlíšenie – 2160 x 3840 pixelov a teda rekordnú hustotu pixelov na palec, 806 ppi.

Minulý rok sme sa ešte tešili z 2K displejov napríklad pri LG G3 či Galaxy Note 4, technologický pokrok však napreduje závratným tempom.

Otázkou zostáva, či je vôbec takéto rozlíšenie pri smartfónoch potrebné.

Sharp-IGZO-4K-smartphone-display

Potrebné možno nie, využitie však nájde. Ak smartfón dokáže natáčať videá v 4K rozlíšení, zobrazenie takéhoto videa aj na 4K displeji bude rozhodne zážitkom, nehovoriac napríklad o trendových headsetoch s virtuálnou realitou, kde môže byť displej použitý aj v rámci smartfónu ako napríklad pri Samsung Gear VR a zážitok tak bude dokonalejší.

Na druhej strane však zostáva cena za daný displej, ktorá môže v konečnom dôsledku predražiť smartfón a zaujímavá bude aj jeho energetická náročnosť.

V blízkej budúcnosti nás čakajú 8K displeje

V blízkej budúcnosti by sme sa mali pripraviť na 8K (7 680 x 4 320) displeje, ktoré budú mať až 16-násobne vyšší počet pixelov, ako kedysi prepychové 1080p displeje. Ak si myslíte, že si vymýšľame, tak LG má už teraz pracovať na 27-palcovom 8K displeji pre Apple. Zmenšenie displeja s ponechaním rovnakého počtu pixelov je už len predmetom času a technologického posunu.

Uvítali by ste na svojom budúcom smartfóne 4K rozlíšenie alebo sa jedná o zbytočnosť?