Úvod Výrobcovia Samsung Samsung vyrobí väčšinu čipsetov A9 pre Apple a jeho iOS produkty

Samsung vyrobí väčšinu čipsetov A9 pre Apple a jeho iOS produkty

42
Apple A9

Počas minulých mesiacov sa veľa špekulovalo o tom, kto vyrobí procesory pre nové iPhony. O výrobu čipsetu Apple A9 sa uchádzali tri firmy – TSMC, Samsung a GlobalFoundries.

Zdá sa, že väčšinu zákazky nakoniec vyhral Samsung a malú časť čispetov vrámci diverzifikácie rizika Apple priradil GlobalFoundries. Ak by mal Samsung problémy, výrobu preberie druhá firma, ktorá je mimochodom partnerom juhokórejského Samsungu.

To znamená, že TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) tento rok od Applu nedostane nič. Pre výrobcu mobilných procesorov je to veľmi zlá správa, keďže aj jeho kšefty so spoločnosťou Qualcomm sú ohrozené. Na druhej strane, Samsung sa môže tešiť, keďže jeho biznis krásne rastie.

Samsung má už teraz čipset vyrábaný 14 nm procesom. Ide o Exynos 7420, ktorý nájdete vo vlajkových lodiach Galaxy S6 a S6 Edge, a tie vďaka nemu momentálne ničia úplne všetky benchmarky. Pre Apple je teda bezpochyby výhodné, dať na starosti výrobu tak dôležitej súčiastky iPhone práve Samsungu. Vďaka novému výrobnému procesu bude výkonnejšie a energeticky úspornejšie. Navyše zaberie menej miesta, čo je tiež dosť veľká výhoda.

Podľa informácií od Bloombergu, Samsung začne s výrobou nových čipsetov už čoskoro a to priamo v Južnej Kórei.