Keď LG v roku 2013 predstavil prvú generáciu zariadenia s názvom LG G Flex, mal som z neho zmiešané pocity. Pre niekoľko veľký, 6-palcový displej s podpriemerným 720p rozlíšením, priemerným fotoaparátom a cieľovou skupinou, ktorá v podstate neexistovala. Nejednalo sa teda o telefón, ktorý by mi napadol ako tip pre niekoho, kto si chcel kúpiť nové zariadenie.

Prvé správy o jeho nástupcovi, ktorý mal priniesť menší displej s lepším rozlíšením, kvalitné špecifikácie a ako prvé zariadenie aj Snapdragon 810, nás prirodzene naladili na tú správnu vlnovú dĺžku. Podarilo sa LG opraviť najväčšie chyby prvej generácie, alebo slúži tento zaujímavo ohnutý smartfón len ako dôkaz o tom, čo LG dokáže?

Konštrukcia – elegantný plast

LG G Flex 2 sa dá charakterizovať ako kríženec medzi LG G Flex prvej generácie a LG G3. To vôbec nie je zlé. Na jeho zadnej strane sa už tradične nachádzajú všetky ovládacie prvky a zvyšok rámiku, ktorý je taktiež plastový, tak ostáva takmer úplne prázdny. Celkovo však zariadenie pôsobí veľmi elegantne a to aj napriek tomu, že by ste na ňom kov hľadali len veľmi ťažko. Aspoň čo sa vonkajšej konštrukcie týka.

Jeho eleganciu má z veľkej časti na starosti zadný kryt, ktorý je prekrytý „samoopravnou“ vrstvou, ktorá okrem toho, že opraví malé škrabančeky, príjemne odráža svetlo. My sme v redakcii testovali šedú verziu zariadenia, no na niektorých trhoch a teda aj v e-shopoch je dostupná aj červená verzia.

Tak teda, milý Lukáš, ako veľmi sa dá takýto ohybný smartfón ohnúť? Dobrá otázka a odpoveď je ešte jednoduchšia. Nie veľmi. Je to z toho dôvodu, že samotné zakrivenie telefónu nie je príliš veľké a preto nemôžeme očakávať, že sa nám telefón obtočí okolo zápästia. Okrem iného, krčmoví kamaráti určite ocenia, ak si svoj nový a ohnutý telefón budete snažiť na stole vyrovnať, hoc aj pomocou použitia sily.

TIP: Páči sa vám ohnutý LG G Flex 2? Aktuálne stojí okolo 480 €.

lg-g-flex-2-3

V ruke telefón pôsobí asi ako každý iný plastový telefón. Ak ste niekedy v ruke držali LG G2 či LG G3, G Flex 2 je niečo veľmi podobné. Zadná strana je mierne lepkavá, aj keď tak sa to ani opísať nedá. Jednoznačne by vám z ruky vypadnúť nemal. Jedná sa o pravý opak HTC One M8, ktorý bol extrémne šmykľavý.Táto lepkavá vrstva má však ďalšie priam magické schopnosti. Dokáže sa totiž sama „vyliečiť“ z malých škrabančekov. Narozdiel od minuloročného modelu sa však jedná o oveľa rýchlejšiu liečbu. Chcem však zdôrazniť, že táto špeciálna vrstva je určená len pre veľmi malé škrabančeky. Čokoľvek väčšie, tam ostane navždy. Po približne týždni sa na telefóne objavilo niekoľko škrabančekov, ktoré sa však bohužiaľ nedokázali opraviť. Som teda skeptický a túto novú vrstvu by som nebral ako niečo, na čo sa dá spoľahnúť. Oveľa rozumnejším spôsobom je vybavenie telefónu odolnejším materiálom voči poškriabaniu. Či už je to sklo ako v prípade Galaxy S6 a S6 edge, alebo pevnejším plastom ako v prípade LG G3.

Vylepšenia displeja sú dobré, teda priemerné

Nie je to však všetko zlé. Ak by som napísal, že LG G Flex 2 je nanič, klamal by som či už vás ako aj seba. LG na ňom fakt zamakal a svoju novinku vybavil tým najlepším, čo sa mu podarilo zohnať. Na LG G Flex 2 teda nájdete 5,5-palcový displej s rozlíšením 1 920 x 1 080. Vyrobený je P-OLED technológiou, vďaka čomu je mierne ohybný.

Samotný zobrazovací panel je však niekde v strede toho, čo je dnes možné. V porovnaní s Galaxy S6, ktorému všetkými desiatimi dávam plný počet bodov by som LG G Flex 2 ohodnotil na lepšiu trojku. Jedná sa teda o displej, ktorý vás určite nesklame, no zároveň vás ani neohúri tým, aký je krásny. Je to teda poriadne veľký kompromis medzi tým, čo sa dnes predáva a tým, že v podniku pred priateľmi môžete ukázať, aký ohybný je váš nový telefón. Voľba je na vás.

lg-g-flex-2-5

Mojou hlavnou výhradou je minimálny jas, ktorý je aj na najnižšom nastavení celkom silný. Podanie farieb ma taktiež extrémne neohúrilo. Čierna síce bola čiernou, no pri podaní šedej som dokonca videl mierne „zrnenie.“ Nedá sa teda povedať, že by som bol z displeja na G Flex 2 extrémne nadchnutý. Na druhej strane, je možné, že takýmito problémami trpí len náš testovaný kus. Musím však zdôrazniť, že tieto pocity prirovnávam k top modelom, ako Galaxy S6, ktorého displej dokonca vyhral niekoľko ocenení, ako najlepší displej na smartfóne vôbec. Displej na G Flex 2 vás nesklame, no zároveň z neho ani nespadnete na zadok.

Konštrukcia – klasika od LG

Vo vnútri zariadenia nájdete microSIM slot. LG zatiaľ nezačal používať najmenší, nanoSIM formát, čo možno poteší mnohých z vás, ktorí máte staršie SIM karty. Okrem toho sa pod zadným krytom nachádza aj slot pre microSD kartu, ako aj ohnutá batéria, ktorá sa nedá vymeniť. Na zadnej strane sa vo vrchnej časti nachádza 13 Mpx fotoaparát. Jedná sa o rovnaký senzor, aký spoločnosť použila v LG G3. Vedľa sa už nachádza vylepšený laser pre automatické zaostrovanie.

Pod fotoaparátom sa nachádza trojica tlačidiel. Týmto umiestnením sa LG pýši, čo mu v žiadnom prípade nemôžeme odoprieť, keďže sa jedná o výborné a ergonomicky príjemné riešenie. Stretol som sa už aj s názorom, že telefón inej značky, by ľudia nechceli už len skrz toho, že majú tlačidlá na tradičnejších miestach, ako napríklad na boku či na vrchnej strane. Pod tlačidlami sa nachádza logo LG a v spodnej časti reproduktor, ktorý ma milo prekvapil hlasitosťou. Ako možno tušíte, v porovnaní s HTC One M7, M8 či M9 mu chýbajú basy.

lg-g-flex-2-1

V krabičke, ktorá je mimochodom veľmi pekne spracovaná aj po grafickej strane, sa okrem zariadenia nachádzajú papierovačky, nabíjačka (5V na 1.8A alebo 9V na 1,67A), USB do microUSB kábel a slúchadlá QuadBeat 2. Čo sa týka nabíjania, bol som veľmi milo prekvapený tým, ako rýchlo sa zariadenie nabilo. G Flex 2 som nabíjal nabíjačkou od Nexus 6, ktorá je určená pre zariadenia s podporou Qualcomm QuickCharge 2.0. Či touto funkcionalitou disponuje aj G Flex 2 nie je isté, no nabil sa poriadne rýchlo.

Snapdragon 810 niečo škrtí, ale čo?

LG G Flex 2 disponuje tým najnovším a najvýkonnejším dostupným procesorom z dielne Qualcommu. Jedná sa o Snapdragon 810, ktorý je postavený na 64 bitovej architektúre. Spustil som na ňom niekoľko benchmarkov, no nebol som spokojný. Prečo? Vysvetlím nižšie.

G Flex 2 hneď po vybratí z krabičky dostal aktualizáciu, ktorá mala vylepšiť výkon, stabilitu a odstrániť všetky malé či veľké chyby. To, že ich opravila, je dosť možné, no LG sa optimalizáciou softvéru mal zaoberať podstatne dlhšie. Nechcem tu hrať človeka, ktorému vadí každé zaseknutie systému, no pri 600-eurovom telefóne s najnovším a najvýkonnejším čipsetom od Qualcommu by som očakával bezproblémový chod. Bohužiaľ, zariadenie v porovnaní s Galaxy S6, Nexus 6, Nexus 5 či One M9 pôsobí pomalšie, zasekanejšie a neistejšie. Tieto zaváhanie musím pripísať optimalizácii softvéru, resp. jeho nedostatku.

Benchmarky a nevyužitý potenciál

V AnTuTu pri prvom teste dosiahol G Flex 2 48 596 bodov, čo je v porovnaní s 51 921 bodmi, ktoré dosiahol Galaxy Note 4 so starším procesorom relatívne málo. To však nie je všetko. Často ste si mohli prečítať aj o tom, že sa Snapdragon 810 prehrieva. Rovnaký test sme teda spustili trikrát za sebou, aby sme videli či má vyššia teplota efekt na výkon. Čuduj sa svet, mala. Po treťom spustení sa skóre v AnTuTu znížilo na 42 138, v prípade Note 4 to bolo 49 349 bodov.

V ďalších benchmarkoch sa G Flex 2 darilo nasledovne: GFXBench Manhattan 1080p (1 196), GFXBench T-Rex 1080p (2 401), Vellamo Metal (2 253), Vellamo Chrome (4 620).

Čo to teda celé znamená? Znamená to dve veci. G Flex 2 je PORIADNE výkonný smartfón. Jeho silu si všimnete hlavne v 3D hrách, kde kontrolu prevezme grafický čip Adreno 430. Na druhej strane, z testu v AnTuTu vyplynulo, že G Flex 2 rapídne stráca výkon, čím dlhšie ho používate. Na svedomí to pravdepodobne má automatické zníženie výkonu, ktoré sa zapína pri vyšších teplotách. S tým sa veľa vecí nedá spraviť a to je škoda.

lg-g-flex-2-7

Celkovo mám z výkonu G Flex 2 zmiešané pocity. Na jednej strane je väčšinu času rýchly, reaguje svižne a s ničím nemá problém. Potom príde obdobie, keď začne trucovať a nastanú záseky, ktoré by som od high-end zariadenia v roku 2015 v žiadnom prípade nečakal. LG však pracuje na vylepšení softvéru a tak dúfajme, že všetky mušky vychytá.LG G Flex 2 beží na novom Android 5.0.1 Lollipop, ktorý podporuje procesory postavené na 64 bitovej architektúre. Podobne, ako tomu je aj v prípade LG G3, aj G Flex 2 ponúka vlastné rozhranie, ktoré vyzerá veľmi príjemne a príjemne sa aj ovláda.

Okrem toho LG už štandardne svoje zariadenia vybavuje niekoľkými funkciami, ktoré by ste na väčšine iných Android smartfónov hľadali len ťažko. Hovorím hlavne o funkciách KnockOn a KnockCode, pomocou ktorých môžete zapnúť displej jednoduchým poklepaním po telefóne. Spomenúť musím aj novú funkciu Glance View, ktorá je navrhnutá tak, aby vám zjednodušila skontrolovanie času. Jednoducho stačí, ak po vypnutom displeji swipnete smerom nadol. Toto gesto aktivuje Glance View a rozsvieti sa vrchná časť displeja, ktorá zobrazí dátum a čas.

LG G Flex 2 som bohužiaľ našiel aj problémy, ktoré sa týkajú hlavne uzamykacej obrazovky. Keď vám príde notifikácia, tak na ňu namiesto toho, aby ste ju swipli dole a tým otvorili, musíte tapnúť a až potom swipnúť. Naozaj nerozumiem, čo viedlo LG k tomuto nepochopiteľnému kroku, no pevne verím, že to v ďalších verziách opraví. Okrem toho, nastavenie zvuku, resp. jeho hlasitosti má taktiež veľmi ďaleko od ideálneho riešenia. Telefón napríklad nemôžete uviesť do tichého režimu, keď sú vypnuté všetky zvuky a fungujú len budíky. V podstate máte dve možnosti. Buď budete mať zapnuté upozornenia spolu s budíkom, alebo nebudete mať nič. Zvyšok výrobcov sa k tomuto problému postavil podstatne lepšie a svoje zariadenia vybavil aj možnosťou vypnúť upozornenia s možnosťou zapnutého budíka.

Keď som testoval LG G3, všimol som si jednej nedokonalosti. V tej dobe som si myslel, že sa jedná len o chybu, ktorú LG po čase opraví. Ako to tak vyzerá, LG to za chybu nepovažuje a tak sa to objavilo aj v LG G Flex 2. Jedná sa o schopnosť odinštalovať aplikáciu tým, že na nej v zozname aplikácií podržíte prst a pretiahnutím do koša ju odinštalujete. LG G Flex 2 tak, ako aj LG G3, spraví peknú animáciu, prehrá zvuk, no aplikácia ostane aj naďalej nainštalovaná. Sú to presne takéto maličkosti, ktoré kazia image inak veľmi pekne spracovanému používateľskému rozhraniu.

lg-g-flex-2-6

Fotoaparát, na ktorý sa dá spoľahnúť

V oddelení fotoaparátov sa LG s inovovaním v žiadnom prípade nenadrel, no to je možno dobre, keďže nepokazil to, čo funguje. G Flex 2 totiž ponúka rovnaký senzor, aký používa vlajková loď z minulého roka, LG G3. Vybavený je teda 13 Mpx senzorom s OIS+ (vylepšenou optickou stabilizáciou obrazu). Čo sa však zmenilo je laser pre rýchlejšie automatické zaostrovanie obrazu. LG túto jednotku vylepšil a tak G Flex 2 zaostruje ešte o niečo rýchlejšie.

Prostredie fotoaparátu je veľmi príjemné. Z obrazovky pri zapnutí zmiznú všetky prebytočné nastavenia, ktoré pri cvaknutí rýchlej fotky tak či tak nepotrebujete. Celý ohnutý displej sa premení na hľadáčik, na ktorý stačí tapnúť a automaticky odfotíte fotku. Nechýbajú však ani rozšírené nastavenia, vrátane rozdelenia na 9 štvorčekov, režim HDR, ktorý má G Flex 2 zapnutý v automatickom nastavení a viac.

Ak s telefónom radšej natáčate videá, poteší vás možnosť natočiť video v rozlíšení 4K. Táto možnosť je však limitovaná päť minútovou dĺžkou klipu. Celkovo máte k dispozícii nadpriemerný fotoaparát s aplikáciou, ktorá má príjemný a prepracovaný dizajn.

Výdrž batérie

LG G Flex 2 pod svojou plastovou kapotou skrýva 3 000 mAh batériu, čo je pri displeji veľkosti 5,5 palcov taký solídny priemer. Očakávali by sme preto, že nám toto zariadenie s rezervou vydrží aspoň jeden náš pracovný deň (od 8:00 do 18:00). V tomto vás však opäť musím sklamať. G Flex 2 je jedno z tých zariadení, ktoré sa mi nepodarilo dostať cez jeden relatívne aktívny deň. Pod tým treba rozumieť desiatku telefonátov, posielanie správ cez Messenger a Hangouts, prezeranie 9GAGu, pár hier či bežné surfovanie po obľúbených weboch.

Pri takomto využití mi G Flex 2 vydržal len 10 hodín (3 hodiny screen-on). Na vlajkovú loď je to žalostne málo. Pri dosiahnutí 10% (poprípade inej hodnoty, ktorú si môžete nastaviť) sa G Flex 2 prepne do režimu šetrenia energie, no to je už príliš neskoro. LG by mal zapracovať na výdrži, keďže výdrž ohnutej novinky je na úrovni Galaxy S4, Galaxy A5 či LG G2 mini. Inými slovami, nič moc. Okrem toho, ako som už spomenul, batéria je v tomto modeli zabudovaná napevno a tak ju nemôžete jednoducho vymeniť.

Jediným pozitívom je rýchle nabíjanie, ktoré ma veľmi milo prekvapilo. Z 0% na 50% sa zariadenie nabilo za krátkych 40 minút, čo je veľmi použiteľný čas.

LG G Flex 2 je obrovský pokrok, no cieľ je ešte ďaleko

Keď LG predstavil svoju novinku, bol som plný očakávaní. Juhokórejský výrobca mal rok na to, aby zaimplementoval všetky zmeny, ktoré mu boli navrhnuté po príchode prvej generácie G Flex. Z väčšej časti sa mu to podarilo. G Flex 2 vybavil najnovšími špecifikáciami, vylepšil zadnú „samoopravnú“ vrstvu a zmenšil displej. Nemôžem si však pomôcť, no z toho čo som za posledných pár dní videl, ostáva tento model len ukážkou toho, čo LG dokáže a do čoho sa zvyšok výrobcov ani zďaleka nepúšťa. LG totiž bez väčších problémov predstavil skutočne ohybné zariadenie, ktoré je navrhnuté tak, aby vydržalo opakované ohýbanie a aby sa vrátilo do pôvodného stavu.

Budete však musieť obetovať niekoľko vlastností, ktorými disponujú iné vlajkové lode. Displej v žiadnom prípade nie je na úrovni vlajkových lodí pre rok 2015, zadný kryt sa síce sám opraví, no zároveň sa oveľa ľahšie poškriabe, Snapdragon 810 je sladkokyslý nálev, ktorý ma takmer v ničom nepresvedčil a batéria, na ktorú sa nemôžete spoľahnúť.

Na druhej strane, k dispozícii budete mať unikátny telefón, ktorý sa len tak často nevidí. Telefón, ktorý v sebe nesie viac inovácií, než väčšina vlajkových lodí a telefón, ktorý vybuduje cestu pre modely budúcnosti.

Kúpil by som si LG G Flex 2? Pravdepodobne nie. Mali by ste si ho kúpiť vy? Dosť záleží na tom, či sú pre vás funkcie, ktoré G Flex 2 robia unikátnym dôležité, alebo nie. Tak či onak sa jedná o technologický zázrak, na ktorý by mal byť LG hrdý a my sa už teraz tešíme na to, čo ďalšie si pre nás tento ambiciózny výrobca pripraví pre budúci rok.

Ďalšie odborné recenzie na smartfón LG G Flex 2 nájdete na Recenzie.SME.sk

alzask

Za zapožičanie LG G Flex 2 na testovanie a za priateľský prístup ďakujeme e-shopu Alza.sk, kde si ho môžete zakúpiť.