Ilustračný obrázok

Boj s nelegálnym softvérom začína u našich susedov naberať na obrátkach. Spoločnosť BSA spúšťa náborovú kampaň, ktorou láka ľudí od 25 do 45 rokov na veľmi dobre platenú spoluprácu. Jedno udanie piráta môže totiž vyniesť aj niekoľko tisícok.

O celej záležitosti informoval tech web computerworld.cz.

Kampaň na sociálnej sieti Facebook má za cieľ zabrániť predovšetkým menším spoločnostiam v používaní programov bez zakúpenej licencie. Ponúkaná odmena sa údajne bude pohybovať okolo 10% zo zaplatenej náhrady spôsobenej škody, čo v niektorých prípadoch predstavuje pomerne slušný obnos peňazí (až do 300 000 korún). Podmienkou je však úspešné vyriešenie prípadu.

Pilotný program hlásenia pirátov pritom začal ešte v roku 2013, a to vďaka iniciatíve BSA. V súčasnosti vraj behom týždňa obdržia hneď niekoľko hlásení, so spustením reklamnej kampane by ale tieto čísla mohli výrazne narásť.

Podľa dostupných informácií z computerworld.cz je v krajine zhruba každý tretí program bez licencie. Softvérové spoločnosti tak majú prichádzať ročne až o 3,6 miliardy českých korún.

[yop_poll id=“31″]