FM rádio tu máme už niekoľko desiatok rokov. Začiatkom tretieho tisícročia sme však vstúpili do digitálneho veku, a tak je čas staré technológie vyhodiť na smetisko a presunúť sa k novším, lepším, lacnejším a pohodlnejším riešeniam.

Nórske ministerstvo kultúry sa minulý týždeň rozhodlo, že je čas vymeniť staré dobré FM rádio za DAB (Digital Audio Broadcasting – digitálne audio vysielanie). DAB sa prvýkrát do krajiny dostalo v roku 1995 a momentálne ho využíva 22 kanálov, s potenciálom hostiť ďalších 20 kanálov. FM rádio využíva iba 5 kanálov.

Prechod na digitálne vysielanie sa uskutoční 11. januára 2017, pričom v súčasnosti v krajine existujú dva digitálne štandardy. DAB predstavený v roku 1995 a DAB+ z roku 2007. Podľa ministerstva kultúry bude v čase prechodu využívané takmer výhradne DAB+.

Existuje množstvo výhod digitálneho rádio-vysielania. Lepšia kvalita zvuku, viac funkcií, digitalizácia taktiež zlepší núdzový systém, zväčší konkurenciu a ponúkne viac možností pre inovácie a vývoj. Nakoniec, vysielanie v DAB je až osemkrát lacnejšie, než v FM.

Nórsko bude prvou krajinou, ktorá vyhodí FM rádio na smetisko dejín. Rok 2017 bude veľmi dôležitý a v budúcnosti budú určite nasledovať ďalšie krajiny.

Na Slovensku sa však o tejto téme zatiaľ veľmi nehovorí.