Je mi jasné, že ma po tomto článku asi nebudete mať radi, ale niekto to musí povedať. LG G4 je ešte väčší fail, ako HTC One M9. V HTC sa aspoň snažili niečo pozmeniť a dať do svojej vlajkovej lode to najlepšie, čo bolo dostupné. Nešetrili na procesore, RAM-ke a netvárili sa, že vyrobili úplne nový telefón, keď len recyklovali ten starý. No, tým posledným si nie som úplne istý, ale aj tak.

Vlajková loď

Pred tým, než začneme s rozborom špecifikácií nového „top modelu“ od LG, si niečo povedzme o slove „vlajková loď“. Ide o zariadenie, ktoré ponúka iba to najlepšie. High-end špecifikácie! Kupujú si ho ľudia, ktorí chcú výkon, výdrž a záruku, že telefón bude lietať systémom a hrami aj o tri-štyri roky.

Výkon

V LG to však tento rok vzali trochu zľahka a asi si povedali, že po neskutočnom úspechu s LG G3 už môžu všetko. Takže zabudnite na Snapdragon 810. Osem jadier je pritom už dnes v high-end produktoch a dokonca aj vo vyššej strednej triede (Snapdragon 615, MediaTek MT6752A) normou. Nehovorím, že Snapdragon 808 nie je dostatočne výkonný. Ide o princíp. LG šetrí na svojich zákazníkoch.

Ďalšou vecou, ktorá ma neuveriteľne nahnevala, je pamäť RAM. Oproti minulému roku žiadna zmena. Stále 3 GB. Počet gigabajtov ma až tak netrápi. Horšie je, že v LG opäť použili starú technológiu LPDDR3, ktorá je citeľne pomalšia.

Je absolútne jasné, že LG G4 bez problémov rozbehne každú hru a ak ho vo firme poriadne odladia, aj systém bude plynulý. To však už dnes nájdete aj vo smartfónoch strednej triedy. Ak chcete hrať hry, kúpte si Kingzone Z1 a poriadny PowerBank. Vlajkové lode sa kupujú hlavne kvôli vedomiu, že mám to najlepšie na svete. Ak chcete mať ten pocit, siahnite miesto LG G4 radšej po LG G Flex 2. Cena bude podobná a so zakriveným displejom budete mať aspoň swag.

lg-g4-microsite-leak9.0Displej

Na displej nemôžem povedať nič zlé. Rovnako ako aj minulý rok, LG siahol po 5,5-palcovom QHD (2560 x 1440p) paneli. Tentokrát však použil kvalitnejší panel s Quantum Dot technológiou, ktorá zaistí vyšší jas a krajšie farby. Tlieskam! Konečne zaujímavý LCD displej. Od príchodu IPS sa totiž hovorilo iba o vyššom a vyššom rozlíšení.

Fotoaparát

LG G4 ponúka 16 Mpix zadný fotoaparát s objektívom s clonou f/1.8. Opäť, tlieskam! Výrobca odviedol skvelú prácu a nebojí sa prezentovať aj nočnými fotografiami. Konkurovať môže aj Samsungu a jeho Galaxy S6, ktorá nedávno získala titul najlepšieho mobilného fotoaparátu na svete. Som naozaj zvedavý, ako dopadne porovnanie týchto dvoch smartfónov.

Vpredu nájdete 8 Mpix selfie kameru, ktorá ponúkne kvalitné fotografie vo vysokom rozlíšení. Ideálne pre instagramové narcisy. Ak chceli v LG niekde šetriť, mohli miesto menej výkonného procesora radšej použiť slabší predný fotoaparát. Nuž, šetrenie na nesprávnom mieste.

lgg4-15.0
Foto: The Verge

Dizajn

Dizajn je veľmi subjektívna vec, no mne sa nový LG G4 celkom páči. Nič nové, skôr recyklácia dva roky starého dizajnu, ale ten kožený zadný kryt vyzerá chrumkavo. Len škoda, že si zaň priplatíme sto eur. Nehovoriac o tom, že nejaký silikónový obal pre nešikovných nepripadá do úvahy. Čo sa týka plastového modelu, ten je takmer na nerozoznanie od LG G3. Nová textúra vyzerá na fotografiách pekne, ale neviem, či sa mi páči viac, ako „brúsený“ povrch z minulého roka.

Mimochodom. Nepáči sa mi, že v LG zväčšili rozmery zariadenia. A okrem toho, pri hrúbke 9,8 mm by som očakával trochu väčšiu batériu.

Batéria

Keď už sme pri batérii, tá je vymeniteľná. Stačí odobrať krásny kožený kryt a šup, šup. Hotovo. Otázkou je, čo ja s tým? Málokto si v kabelke nosí náhradnú baterku. Oveľa jednoduchšie je pripojiť PowerBank. Privítal by som skôr vyššiu kapacitu a batériu umiestnenú v smartfóne napevno. Pár ľudí by si zanadávalo, ale Samsungu to vyšlo.

lgg4-18.0
Foto: The Verge

Záver

Čo dodať? LG G4 je jednoznačne zaujímavé zariadenie, ale zdá sa mi, že vo firme po minuloročnom úspechu tak trochu zaspali na vavrínoch. Priveľa chvály im možno trochu stúplo do hlavy. Po skvelom počine s LG G Flex 2 tak pre mňa prišlo trpké sklamanie. Dodám teda len toľko. Už sa teším na LG G4 Note.