Úvod LG LG G4 LG G4: Čo všetko môžeme očakávať od vlajkovej lode juhokórejského výrobcu?

LG G4: Čo všetko môžeme očakávať od vlajkovej lode juhokórejského výrobcu?

Deň D sa blíži. Dočkáme sa sklamania alebo prekvapenia?

0

Samsung aj HTC svoje tohtoročné esá vytiahli začiatkom roka na podujatí MWC. Teraz zostáva rad na ďalšom renomovanom výrobcovi TOP Android smartfónov. Podarí sa LG s G4 rozdupať konkurenciu alebo zostane nepovšimnutý v tieni špičkového Galaxy S6 či precízne spracovaného One M9?

Pri G2 to bola výdrž, pri G3 zase displej a fotoaparát. Akú kľúčovú vlastnosť ale tentokrát ponúkne následujúca generácia? Mnohí špekulujú o prémiovom spracovaní, vrátane zadného krytu z kože, alebo kvalitných záberoch aj pri zlých svetelných podmienkach. Tieto dve špekulácie navyše posilnila nedávna pozvánka pre média, kde ich spoločnosť LG pozýva na oficiálne predstavenie smartfónu G4, ktoré bude realizované už o pár dní – 28. apríla.

Koža a kov

Pozvánka na predstavenie LG G4Upustenie od čisto plastového spracovania vlajkovej lode nie je tým najjednoduchším krokom ani pre niekoho, kto sa na globálnom trhu s mobilnými telefónmi pohybuje už zopár rokov. Ak by sme ale nakoniec uvideli LG G4 s kovovými prvkami, mohlo by to napomôcť rozšíriť súčasnú základňu fanúšikov, ktorí preferujú prémiové materiály (a je ich čím ďalej, tým viac).

Obrázok z mediálnej pozvánky navyše zdobí zadná strana – zatiaľ – neznámeho zariadenia s niečim, čo vyzerá ako koža, pričom je už teraz takmer isté, že sa jedná o badateľne elegantnejšieho nástupcu minuloročného G3.

Samotná konštrukcia bude tentokrát zrejme mierne prehnutá (asi trošku menej ako pri LG G Flex 2), čomu aj naznačuje nedávny únik informácií, vrátane vizuálneho náhľadu, kde sme mali možnosť vidieť hneď niekoľko pestro-farebných prevedení.

Ešte lepší fotoaparát

https://www.youtube.com/watch?v=yZdWPqpVbEk

LG G4 ponúkne fotoaparát s laserom a clonou f/1.8, vďaka čomu by mal byť schopný vyhotoviť kvalitné fotografie aj v prostredí bez prítomnosti denného svetla. Samotné rozlíšenie vraj dosiahne 16 MPx a pri prednom až 8 MPx.

Svetelnosť objektívu Samsung Galaxy S6 je teda pri porovnaní zhruba o 11% horšia, keďže konkurenčný výrobca z rovnakej krajiny integroval do svojich dvoch horúcich kúskov clonu f/1.9.

Nové používateľské prostredie UX 4.0 zároveň ponúkne manuálne nastavenia fotenia či natáčania videa, ktoré ocenia predovšetkým skúsenejší používatelia. K dispozícii tak budú až tri rôzne režimy fotoaparátu – jednoduchý, klasický a manuálny.

Jednoduchšie a krajšie UI

https://www.youtube.com/watch?v=Quo5E0xysXU

Nadstavbu výrobcu UX 4.0 poznáme už dlhšie. Oproti predchodcovi prinesie krajšie animácie, minimalistické prvky, rýchlejšie reakcie, individualizované grafické prostredie a veľa ďalších podobných čŕt s čistým systémom Android 5.0 Lollipop. Taktiež by mali pribudnúť nové funkcionality pre ešte jednoduchšie používanie. Medzi hlavnými vylepšeniami dokonca nájdeme aj inteligentné upozornenia či možnosť zrealizovať Quick Shot bleskovým dvojklikom tlačidla na zadnej strane smartfónu.

„Chceme našim zákazníkom maximálne uľahčiť a spríjemniť každodenné používanie inteligentných telefónov. Preto sme vyvinuli LG UX 4.0, ktorého hlavnými prednosťami sú jednoduchosť, rýchlosť a intuitívne ovládanie“ uviedol Michal Domin zo slovenskej pobočky spoločnosti LG.

UX 4.0 okrem iného prinesie i viac personifikovanú základnú aplikáciu kalendára, galériu alebo inteligentné informácie napríklad o aktuálnom počasí, dopravnej situácii v okolí používateľa a iných udalostiach, ktoré ho môžu počas bežného dňa zaujímať.

SK-ring
SK-smart notice
UX4.0_1

A čo výkon?

Posledné týždne sme mali možnosť vidieť zopár výsledkov z benchmark aplikácií, pričom sa medzi nimi okrem Sony Xperia Z4 objavil aj smartfón s označením LG G4. Jeho výkon však v žiadnom prípade príliš nevyniká, teda aspoň čo sa týka grafickej stránky, keďže ho údajne poháňa GPU Adreno 418 (Xperia Z4 odhalila Adreno 430).

Výkonnostné porovnávania zároveň odhalili rozlíšenie displeja 2392 x 1440 pixelov.

Podľa prítomnosti spomenutého grafického procesora nájdeme v útrobách Android novinky Snapdragon 808. Tohtoročné vlajkové lode pritom disponujú výpočtovou silou mierne lepšieho Snapdragon 810. Takáto stratégia však naznačuje, že sa dočkáme 28. apríla od LG ešte minimálne jedného modelu, ktorý už ale zrejme ponúkne výkonnejší čipset od Qualcommu (že by LG G Note?).

[yop_poll id=“29″]