Ak ste sa niekedy zamýšľali nad tým či sa pri hraní hier na svojom telefóne môžete zraniť, odpoveď je áno, môžete. V štúdii publikovanej na JAMA Internal Medicine, sa objavil 29-ročný chlap, ktorý po dobu šiestich až ôsmich týždňov strávil 6 až 8 hodín denne hraním populárnej hry Candy Crush.

Zatiaľ, čo bol muž, ktorý z pochopiteľných dôvodov nechcel byť menovaný, pravák, chronickú bolesť pociťoval v jeho ľavom palci. Hru totiž ovládal ľavou rukou, zatiaľ čo pravou robil niečo iné.

Bez toho, aby sme zachádzali do úplných detailov a cudzích výrazov vám len napíšeme, že daný pán si pretrhol šľachu v prste, čo vyžadovalo chirurgický zákrok. Šľacha, ktorá sa mu pretrhla, je jedna z dvoch, ktoré zabezpečujú pohyb ukazováka. Muž podľa všetkého na hre nie je závislý, rád ju hrával hlavne preto, aby zabil nudu, ktorá prevzala kontrolu nad jeho životom odkedy sa vrátil z vojenskej služby.

Mohlo by vás zaujímať: Na dovolenke nevydržala bez Facebooku: Po faktúre od operátora dievča ostalo na antidepresívach!

Podľa JAMA pacient necítil bolesť keď hral hru. Bolesť sa vždy objavila až vtedy, keď ju prestal hrať. Doktori sa preto zamysleli nad možnosťou, že mnohí ľudia môžu byť závislí na hrách aj preto, že im pomáhajú utlmiť bolesť. Dr. Andrew Doan, spoluautor štúdie dodal: „Musíme si byť vedomí, že niektoré hry na telefóny môžu pôsobiť ako digitálne lieky proti bolesti. Rovnako si musíme uvedomiť, že tieto vedomosti môžu byť zneužité.“