Pred desiatimi rokmi bolo na trhu oproti dnešku len pár smartfónov a v drvivej väčšine prevažovali medzi používateľmi obyčajné mobilné telefóny.

Smartfóny boli veľmi drahé, zložité, s mizernou výdržou batérie a až v roku 2013 prekonal predaj smartfónov predaj obyčajných „hlúpych“ mobilov.

Dnes používame v smartfónoch funkcie, ktoré sa nám zdajú prirodzené, smartfóny spred desiatich rokov však o nich mohli snívať, a neišlo pri tom len o moderné špecifikácie.

Multidotykový displej

Predstaviť si dnes smartfón bez dotykovej obrazovky je doslova nemožné, pred desiatimi rokmi ste však veľký displej museli ovládať hardvérovými tlačidlami.

Prvé dotykové displeje sa pri smartfónoch objavili v roku 2005 a aj tie boli odporové, s prvým multitouch dotykovým displejom prišiel Apple iPhone v roku 2007.

 HTC Universal -  Windows Mobile smartfón z roku 2005 s rozlíšením odporového dotykového displeja 640 x 480 pixelov
HTC Universal – Windows Mobile smartfón z roku 2005 s rozlíšením odporového dotykového displeja 640 x 480 pixelov

Pekné fotky

Čo sa týka mobilného fotografovania, ak ste chceli v roku 2005 urobiť poriadne fotky, použiť ste mohli napríklad Nokiu N90 alebo N70, ktoré mali na tú dobu prepracované 2 MPix snímače, ktoré produkovali snímky s rozlíšením 1600 x 1200 pixelov a videá s rozlíšením 352 x 288 pixelov.

Dnes tu máme QuadHD displeje, snímače s už aj desiatkami megapixelov, možnosť nahrávať videá v 4K rozlíšení a všetko na dosah za zlomok sekundy.

Nokia N70
Nokia N70

Rýchle dáta

Mať smartfón v roku 2005 bolo určite super, museli ste byť však, čo sa týka internetu veľmi trpezliví. Aj keď bola už v roku 2005 dostupná 3G sieť, bola výrazne obmedzená a prenos dát bol len pár MB za sekundu.

Prvý HSDPA mobilný telefón s „rýchlymi dátami“ prišiel v roku 2006 a bol to Samsung SCH-W200, čiže sa nejednalo ani o smartfón.

Dnes nám v oznamovacej lište na smartfónoch svieti ikona LTE a nemáme problém stiahnuť do smartfónu behom chvíľky napríklad aj celý film.

Moto-G-2nd-gen
Motorola Moto E druhej generácie – jeden z najlacnejších LTE smartfónov súčasnosti

NEPREHLIADNITE: Pozrite sa, aké telefóny fičali pred desiatimi rokmi

Pamäť

Jednou zo skvelých funkcií smartfónov bolo, že ste dokázali o proti bežným mobilom prehrať rôzne audio ako aj video súbory. Problém bol však s internou pamäťou, čiže ak ste chceli počúvať hudbu, museli ste byť veľmi vyberaví.

Do 128 MB internej pamäte alebo menšej, aké boli v tej dobe bežné, sa vám veľa skladieb nezmestilo.

Dnes majú smartfóny bez problémov aj 128 GB internú pamäť, a niektoré dokážu zhltnúť aj pamäťovú kartu obdobnej kapacity.

Samsung Galaxy S6 edge sa predáva aj vo verzii s až 128 GB internou pamäťou
Samsung Galaxy S6 edge sa predáva aj vo verzii s až 128 GB internou pamäťou

 

Snímač odtlačkov prstov

V roku 2005 absolútne sci-fi a hudba budúcnosti. Snímače odtlačkov prstov pri smartfónoch sú však aj dnes ešte relatívnou novinkou, keďže prvý smartfón s takýmto snímačom bola Motorola Atrix z roku 2011, skutočnú propagáciu technológie však poskytol až iPhone 5S z roku 2013 a následne Samsung Galaxy S5 z roku 2014.

Zadná časť Motoroly Atrix z roku 2011 - navrchu snímač odtlačkov prstov
Zadná časť Motoroly Atrix z roku 2011 – navrchu snímač odtlačkov prstov

 

Platenie smarfónom

Technológia NFC nám umožňuje platiť takmer všetkými súčasnými smartfónmi a dokonca už aj inteligentnými hodinkami.

Google Wallet a Apple Pay sa už bežne používajú, platobný systém Samsung Pay spustí spoločnosť niekedy v prebehu leta.

V minulosti ste mohli smartfónom „zaplatiť“ jedine tak, že ste ho napríklad vymenili za…práčku, televízor alebo iný tovar.

Platobná služba Samsung Pay čoskoro v obehu
Platobná služba Samsung Pay čoskoro v obehu

Zdravie a fitness

V roku 2005 smartfóny nemali priamo nič spoločné s vašim zdravím a športom už vôbec. Dnes je naopak, prepojenie vašich zdravotných aspektov a fitness aktivít so smartfónom veľmi tesné.

Pred desiatimi rokmi sa nám ani nesnívalo o snímačoch tepovej frekvencie, meraniach kalórií či zabehnutých kilometrov, a to všetko len so smartfónom a intuitívnymi aplikáciami.

Fitness-related-apps-and-services
S Health – prepracovaná aplikácia Samsungu pre sledovanie vašej aktivity a zdravia

 

 

Živý prenos

Ak ste mali pred desiatimi rokmi smartfón, mohli ste ísť na internet a pozrieť si napríklad nejaké video. Chvíľu to síce trvalo, no prehrávať napríklad hudobný videoklip bolo veľmi cool.

Dnes, vďaka super rýchlej konektivite, výkonným čipsetom a aplikáciam môžeme sledovať video vo vysokom rozlíšení a to live. Spravodajstvo, koncerty, konferencie, web kamery…všetko v reálnom čase.

Veľmi obľúbený je medzi používateľmi napríklad live stream športových podujatí
Veľmi obľúbený je medzi používateľmi napríklad live stream športových podujatí