Keď sa jedná o smartfóny, len málokto si môže dovoliť vyhodiť 500, 600 či dokonca 700 eur za úplnú novinku, ktorá prišla na trh. Samozrejme, v tomto nám zvyknú pomôcť operátori, ktorí pri niektorých paušáloch mierne dotujú ich cenu, no aj tak sa jedná o veľkú investíciu.

A možno absolútnu novinku ani nechcete. Chcete len obyčajný telefón, ktorý zvládne všetko, čo jeho oveľa drahší súrodenci. Tak či tak máte na výber množstvo modelov, z ktorých sa skutočne dá vybrať. V tomto článku sa pozrieme na telefóny, ktoré boli už pri ich predstavení určené pre nižšiu až strednú triedu. Nečakajte tu teda zlacnené vlajkové lode z minulého roka, keďže to je téma, ktorá si zaslúži (a čoskoro aj dostane) samostatný článok.

Ktoré telefóny to teda sú? Nižšie nájdete zoznam desiatich modelov, ktoré sa predávajú aj u nás na Slovensku, na ktorých beží Android a ktoré kúpite do 300 eur, bez nutnosti zaviazať sa operátorovi na 2 dlhé roky. Poradie nereprezentuje to, aké dobré dané modely sú, slúži len pre lepšiu orientáciu.

10. Sony Xperia M2/M2 Aqua

10-xperia-m2

Cena: od 155€

Sony Xperia M2, ako aj jej Aqua verzia, sú jedny z najkvalitnejších zariadení, ktoré si pochvaľujú mnohí majitelia. Disponujú už tradičným omnibalance dizajnom, ktorý môžete vidieť aj na vlajkových modeloch. Medzi špecifikácie patrí relatívne veľký, 4,8-palcový displej s rozlíšením 960 x 540, Snapdragon 400 a 8 Mpx fotoaparát. Aqua verzia je okrem toho odolná voči vode a prachu.

9. Samsung Galaxy Core Prime

9-galaxy-core-prime

Cena: od 129€

Samsung Galaxy Core Prime už tak, ako napríklad Galaxy S5, ponúka TouchWiz a takmer všetky funkcie s ním spojené. Za veľmi slušnú cenu okrem toho dostanete 4,5-palcový displej s rozlíšením 480 x 800, 5 Mpx zadný fotoaparát, 2 Mpx selfie fotoaparát a 2 000 mAh batériu, ktorá hravo zvládne aj náročnejší deň.

8. LG G3s

8-lg-g3s

Cena: od 177€

LG G3s je kompaktná verzia minuloročnej vlajkovej lode druhého najväčšieho juhokórejského výrobcu, LG. Ponúka zaujímavý displej s ovládacími tlačidlami na zadnej strane, na ktoré nedajú dopustiť milióny ľudí po celom svete. Pod jeho kapotou sa nachádza Snapdragon 400 a pozerať s abudete na 5-palcový IPS LCD displej s rozlíšením 1 280 x 720 pixelov. Na zadnej strane sa nachádza 8 Mpx fotoaparát pre zachytenie fotografií v slušnej kvalite.

7. Samsung Galaxy S III Neo

7-s-iii-neo

Cena: od 159€

Samsung Galaxy S III Neo je vynovenou verziou masívne populárneho a v mnohých smeroch aj legendárneho Galaxy S III. Ponúka 4,8-palcový Super AMOLED displej s rozlíšením 1 280 x 800, kvalitný 8 Mpx zadný fotoaparát, 2 Mpx predný fotoaparát pre selfie, 1.5 GB operačnej pamäte RAM a relatívne tenkú konštrukcia. A ani cena nie je zlá, čo poviete?

6. Xiaomi Redmi 2

6-redmi-2

Cena: od 153€

Xiaomi (výsl. šaomi) Redmi 2 je jedno z najkvalitnejších zariadení zastupujúcich lacnejšie zariadenia. V žiadnom prípade sa nenechajte zmiasť čínskym názvom zariadenia. V jeho telíčku sa nachádza 4,7-palcový 720p displej, Android 4.4 KitKat s nadstavbou MIUI 6, 8 Mpix zadný a 2 Mpx predný fotoaparát a viac. Dokonca sa dá zohnať aj dual-SIM verzia, čo je v tejto cenovej skupine veľmi zaujímavá ponuka. Okrem toho, ak máte radi dizajn plných farieb, Redmi 2 sa vám určite bude páčiť. Objednávanie si telefónu značky, o ktorej ste možno ešte nepočuli so sebou nesie risk, no pri Xiaomi sa skutočne nemáte čoho báť. Jedná sa o najväčšieho čínskeho výrobcu smartfónom, s ktorým majú problém ako Samsung, tak aj Apple.

5. Huawei Honor 3C

5-honor-3c

Cena: od 137€

Huawei, ďalší čínsky výrobca, o ktorom ste pred niekoľkými rokmi možno vôbec nepočuli, sa pomaly, ale isto, dostal aj do sŕdc slovenských zákazníkov. Vybudoval si dôveru relatívne lacnými telefónmi s kvalitnou konštrukciou a výkonom, čoho dôkazom je aj Honor 3C. Ten ponúka 5-palcový displej s rozlíšením 1 280 x 720, Android 4.4 KitKat, 2 300 mAh batériu s výdržou až 2 dni, 8 Mpx fotoaparát a dobrú kvalitu hovorov. Čo viať si priať?

4. Huawei Ascend G6

4-huawei-ascend-g6

Cena: od 145€

U Huawei sa ešte pri jednom zariadení zastavíme. Čínsky výrobca totiž ponúka model Ascend G6, ktorý vyniká hlavne cenou a pekným dizajnom, čo je v tejto cenovej relácii celkom nezvyčajné. Ascend G6 okrem toho ponúka 4,5-palcový IPS displej, štvorjadrový procesor s jadrami o takte 1.2 GHz, 8 Mpx zadný a 5 Mpx predný fotoaparát.

3. HTC Desire 610

3-htc-desire-610

Cena: od 186€

HTC Desire 610 je ďalšie zo zariadení, ktoré môžeme zaradiť do klubu pod 200€. Ponúka plastový, no zároveň originálne vyzerajúci a kvalitný dizajn, 8 Mpx fotoaparát, 2 040 mAh batériu a 4,7-palcový displej s rozlíšením 854 x 480.

2. Motorola Moto E (2. generácia – 2015)

2-moto-e

Cena: od 147€

Druhá generácia Motorola Moto E pokračuje v tom, čo začala prvá generácia. Motorola sa svojim zákazníkom snaží priniesť to najlepšie, za tú najnižšiu možnú cenu. V tomto duchu vznikol smartfón so 4,5-palcovým qHD displejom, LTE konektivitou (vďaka Snapdragon 410), 5 Mpx zadným fotoaparátom a viac.

1. Motorola Moto G (edícia 2014)

1-moto-g

Cena: od 183€

Motorola Moto G sa pre nás stalo zariadením, ktoré je svojim spôsobom definíciou toho, čo sa dá zákazníkom ponúknuť za relatívne málo peňazí. Nejde pritom len o špecifikácie. Ide o celý obraz, o hardvér, dizajn, softvér, aktualizácie, celkovú filozofiu, na ktorej firma daný produkt postavila.

Moto G tak ponúka nový Android 5.0 Lollipop, rýchly štvor-jadrový procesor Snapdragon 400, relatívne veľkú, no nie príliš veľkú batériu, predné reproduktory, 8 Mpx fotoaparát s dobrou kvalitou fotografií a oveľa viac.

Ešte jeden na koniec – Samsung Galaxy A3

0-samsung-galaxy-a3

Cena: od 221€

Samsung si v poslednom roku uvedomil, že ľudia nechcú veľký počet nekvalitných zariadení, ktoré síce môžu byť o niečo lacnejšie, no bez nádeje na akúkoľvek aktualizáciu. Ich sťažnosti premietol do novej série zariadení s označením „Galaxy A.“ Samsung Galaxy A3 je jedným z troch modelov v tejto sérii, ktorá sa mimochodom vyznačuje kovovým rámikom a dôstojným výkonom. Za svoje peniaze dostanete 4,5-palcový qHD AMOLED displej, štvorjadrový procesor Snapdragon 410, 8 Mpx zadný a 5 Mpx predný fotoaparát a 16 GB vnútornej pamäte. Samsung svojim zákazníkom okrem toho sľúbil aktualizáciu na Android 5.0 Lollipop.