Nedávno sme vás informovali o tom, že sa na trhu objavil skvelý smartfón z Číny za nízku cenu. Ide o 5,5-palcové monštrum s výkonným procesorom a zaujímavým dizajnovým spracovaním za rekordne nízku cenu. Keď som zariadenie dostal do ruky, napadla mi iba jedna vec. Toto je mladší brat legendárneho OnePlus One. Na papieri vyzerá veľmi dobre, chvíľku mi však trvalo, než som si ho naozaj obľúbil.

Bol som totiž trochu skeptický. V Číne sa každú chvíľu objaví nejaký telefón za pár drobných. Väčšinou však tieto zariadenia využívajú treťotriedne komponenty a nestoja za nič. To však, podľa všetkého, nie je prípadom Kingzone Z1.

Neprehliadnite: KINGZONE Z1: 5,5 palcový displej, 13 MPix fotoaparát a 2 GB RAM za skvelú cenu

Moje prvé dojmy boli nasledovné. Tlačidlo napájania veľmi dobre neklikalo, konštrukcia telefónu trochu vŕzgala, v textúrovanom zadnom kryte sa zachytával prach a systém bol dosť neintuitívny. Musel som si nastaviť slovenský jazyk, čo mi trvalo dosť dlho, telefón pri každom dotyku vydával zvláštne zvuky, tlačidlá vibrovali, senzor odtlačkov prstov jednoducho nefungoval. Jednoducho, vadilo mi veľa maličkostí. Navyše, pár dní predtým som testoval vlajkové lode od Sony a odrazu som mal v ruke telefón za 157 eur. Chvíľu som si teda zvykal.

Zariadenie však nakoniec nie je až také zlé. Po niekoľkých hodinách používania som si naň bez problémov zvykol. Musel som síce vypnúť zvuky a nastaviť zopár ďalších vecí, ale tak je to pri väčšine zariadení. Kingzone Z1 má u mňa veľké mínus za dve veci. Nie je možné vypnúť vibrácie pri písaní na dotykovej klávesnici a stláčaní tlačidiel a mobil spotrebováva priveľa energie. K tomu sa čoskoro dostanem.

IMG_8095

Dizajn

Po tom, čo som si uvedomil, že v ruke držím zariadenie za 157 eur, som začal s objektívnym testovaním. Kingzone Z1 je veľký telefón s 5,5-palcovým displejom a relatívne hrubými rámikmi. Hlavne po stranách by mohli byť menšie, no na druhej strane, aspoň sa nemusím obávať náhodných dotykov. Telo smartfónu je z plastu a aj zlatá obruba je v skutočnosti iba pochrómovaný plast. Podobne to donedávna robil aj Samsung.

Kingzone Z1 vyzerá trochu inak, ako modely od ostatných výrobcov. Chválim napríklad zakomponovanie červených prvkov. Tie nájdete na zadnej strane okolo fotoaparátu, vpredu na slúchadle a červeno svietia aj tlačidlá. Na spodku nájdete dva otvory. Zo začiatku som si myslel, že ide o reproduktory (reproduktor je vzadu). V skutočnosti však nemajú žiadnu funkciu. Aj v týchto otvoroch nájdete červenú farbu. Myslím si, že práve červená dodáva smartfónu šmrnc.

Telefón sa príjemne drží v ruke a aj napriek väčšiemu displeju sa ovláda bez väčších problémov. Jediná vec, ktorá mi na ňom vadí, je zadný kryt. Ten je síce odnímateľný, no ako som už spomenul, veľmi rýchlo sa v ňom zachytí prach, ktorý sa potom ťažko vyberá. Nakoniec, vpredu nájdete HD displej a krycie sklo Gorilla Glass 3.

IMG_8079

Špecifikácie

Kingzone Z1 ponúka výkonný 64-bit osemjadrový procesor od MediaTeku s taktom 1,7 GHz. Konkurencia v rovnakej cenovej hladine má pritom väčšinou štvorjadrový Snapdragon 410 s taktom 1,2 GHz. Čipset v Kingzone Z1 je skvelý a nemôžem naň napísať nič zlé. V AnTuTu telefón dosiahol viac než 40 000 bodov. Porazil tak aj niektoré vlajkové lode z roku 2014.

Smartfón je vybavený aj 2 GB operačnej pamäte RAM a o grafiku sa stará Mali-T760, jeden z najvýkonnejších mobilných grafických čipov súčasnosti. Zariadenie bez problémov zvláda aj hry typu Asphalt 8 na najvyšších nastaveniach.

Ak radi fotíte, poteší 13 Mpix zadný a 8 Mpix predný fotoaparát. Oba sú prekvapivo dobré. Myslel som si, že v tak lacnom smartfóne nájdem aspoň zopár kompromisov, no okrem HD displeja som zatiaľ na žiadny nenarazil. Ani ten však nie je zlý. Farby má pekné a ak si odmyslím relatívne nízke rozlíšenie, nemám s ním žiadny problém.

Nakoniec, celú krásu napája 3 500 mAh batéria. Tá sa nabíja prekvapivo rýchlo, no to platí aj o vybíjaní. Na vine je pravdepodobne optimalizácia systému. Telefón jednoducho nevydrží viac, ako jeden deň. Aj v stand-by režime z neho rýchlo miznú percentá, čo je veľká škoda a dúfam, že v budúcnosti to výrobca napraví. K operačnému systému mám totiž najviac výhrad. Okrem neefektívneho zachádzania s energiou mi chýba viac voľnosti. Na druhej strane, zatiaľ som nepostrehol žiadne záseky, čo je pri zariadeniach z Číny rarita.

Záver

Čo dodať na záver? Nuž, Kingzone Z1 ma poriadne zmiatol. Na jednej strane je to zariadenie nižšej strednej triedy, na strane druhej však ponúka veľmi zaujímavé špecifikácie. procesor s high-end grafikou, 8 Mpix predný fotoaparát, 3 500 mAh batéria, nič podobné v smartfónoch za rovnakú cenu nenájdete. Veľmi mi však vadí nevyladený systém, ktorý síce nelaguje, ale veľmi rýchlo vybíja batériu. V nasledujúcom týždni vyskúšam zopár aplikácií na zlepšenie výdrže. Snáď jedna z nich pomôže.

Zľava pre čitateľov AndroidPortal.sk

Naši kamaráti z Everbuying.net, ktorí nám zariadenie poskytli na testovanie si pre našich čitateľov pripravili malé prekvapenie. Pomocou kupónu EBKZZ znížite cenu zariadenia zo 183 eur na 156,99€.

Plnú recenziu budeme publikovať už čoskoro.

kingzone-kupon
Kupón platí do 21. apríla 2015

Zobraziť rozšírenú špecifikáciu KINGZONE Z1