Nedávna štúdia publikovaná poprednou spoločnosťou ERICSSON ukazuje, akým spôsobom sú spotrebovávané dáta na mobilných zariadeniach a to v jednotlivých regiónoch.

Zaujímavým zistením je, že až dve tretiny celkovej mobilnej dátovej prevádzky má na svedomí v podstate päť aplikácií a aj keď sú v závislosti na krajine rozdielne, je jasné, že aplikácie na stream videa a sociálne siete dominujú po celom svete.

Toto je päť aplikácií, ktoré spotrebujú väčšinu dát na základe vybraných lokalít.

673040

Ako môžeme vidieť, Facebook kraľuje vo všetkých smartfónoch, pričom tie európske určite nebudú výnimkou, dominuje taktiež stream videa či už skrz YouTube alebo v ázijských krajinách obľúbenou TV aplikáciou Afreeca a pozíciu Facebooku ešte umocňuje aj populárna foto sociálna aplikácia Instagram, ktorú vlastní, a ktorá sa objavila v top päťke aplikácií.

Analýza ukazuje, že v priebehu najbližších šiestich rokov narastie video-dátový tok až 17 násobne oproti posledným šiestim rokom.

Jedným z dôvodov tohto očakávaného rastu je aj neustále sa zvyšujúci počet zariadení schopných prehrávať „internetové video“, rastú veľkosti displejov, rozlíšenia, kvalita zobrazenia a zlepšuje sa dostupnosť.

Štúdia ďalej prezrádza, že počet ľudí sledujúcich klasické televízne vysielanie klesá na úkor toho internetového a práve rok 2015 má byť rokom, v ktorom sa bude sledovať viac internetový video-stream ako klasická televízia.

Odhadovaný nárast dátovej prevádzky (v exabajtoch) na základe konkrétnych regiónov.
Odhadovaný nárast dátovej prevádzky (v exabajtoch) na základe konkrétnych regiónov.

Čo sa týka smartfónov, v roku 2014 ich pribudlo až 800 miliónov a celkovo ich je už 2,7 miliardy, čo je nárast oproti roku 2013 o 40 %.

Darí sa aj neustále sa rozvíjajúcej infraštruktúre sietí 4. generácie LTE, do ktorých sa počas jedného štvrťroka pripojilo až 110 miliónov nových zákazníkov.

Mobilné technológie tak napredujú očakávaným smerom a tempom, a uvidíme, aký bude rok 2015.