Chcete, aby Samsung vo svojich smartfónoch stále viac používal vlastné procesory? Exynos 7420 v Galaxy S6 je, zdá sa, veľmi úspešný a dokonca výkonnejší, ako konkurenčný Snapdragon 810 od Qualcommu. Nový kúsok kremíku má dokonca aj zabudovaný LTE modem Cat. 9, vyrobený je 14 nm FinFET výrobným procesom a na svoj chod potrebuje menej energie, než čipsety ostatných výrobcov. Jedinou chybičkou na kráse sú jadrá Cortex-A53 a Cortex-A57 od ARM.

Samsung preto plánuje využiť svoje skúsenosti s produkciou vlastných procesorov AX pre Apple a s výrobou pamäťových čipov. Na tomto trhu Samsung minulý rok poriadne posilnil svoju pozíciu. LSI (Large Scale Integration) divízia začala vyvíjať vlastné jadrá, ktoré sa budú využívať v procesoroch Exynos.

Dúfajme, že táto snaha Samsungu bude ovenčená rovnakým úspechom, ako Exynos 7420. Už dlhšiu dobu nám chýba poriadna konkurencia v oblasti mobilných čipov. Minulý rok v podstate všetky známe vlajkové lode ponúkali to isté a jediným rozdielom bol iný dizajn a softvérová výbava. Navyše, čím väčšia konkurencia, tým viac pôjdu ceny dole a výrobcovia procesorov sa budú viac snažiť, aby zákazníkom ponúkli to najlepšie.

Samsung očakáva prvé výsledky svojej snahy o výrobu vlastných jadier už budúci rok. Spoločnosť tiež postupuje míľovými krokmi v integrácii mobilných procesorov a modemov na jeden čip, čo ju posúva priamo na úroveň Qualcommu.

Samsung začal s mobilnými procesormi dosť neskoro, no zdá sa, že konečne bude mať úspech.

Vlastníte nejaké zariadenie s procesorom Exynos? Ste s nim spokojní?