Včera boli predstavené dva z najočakávanejších Android smartfónov tohto roka. Hliníkový krásavec od HTC One M9 a funkciami nabitý Samsung Galaxy S6. Obe zariadenia majú na našej stránke svoju fanúšikovskú základňu a oproti minulému roku aj rozdielne špecifikácie. Nejde teda iba o dizajn, ale aj o množstvo ďalších vecí, ktoré treba porovnať. Poďme sa teda pozrieť na to, ako tieto telefóny proti sebe obstoja.

[table id=42 /]

Tak, ktorý je lepší? To je naozaj ťažké posúdiť. Každému sa páči niečo iné. Samsung aj HTC priniesli to najlepšie a viac už jednoducho spraviť nemohli. Telefónom sa v podstate nedá nič vyčítať. Čo sa týka špecifikácií, naozaj to nemôže byť lepšie.

Displej

HTC One M9 ponúka 5-palcový full HD (1920 x 1080p) displej. Rovnaký zobrazovací panel sme videli už v minuloročnom modeli. Samsung sa rozhodol predstaviť úplne nový Super AMOLED displej s QHD (2 560 x 1 440) rozlíšením a teda s pixelovou hustotou 577 ppi, ktorý je navyše jasnejší, ako kedykoľvek predtým. Aj na priamom slnku tak nebudete mať problém.

Je jasné že displej na telefóne od Samsungu je na papieri lepší. Či bude tento rozdiel viditeľný aj pri situáciách z bežného dňa, otestujeme.

Procesor

Väčšina high-end zariadení s operačným systémom Android ponúka ten istý procesor. Výnimkou sú iba niektoré čínske značky, ktoré radšej využívajú lacnejšie riešenia od MediaTeku. Tentokrát sa však karty trochu zamiešali. Samsung totiž namiesto najnovšieho Snapdragonu 810 do svojej vlajkovej lode začal montovať vlastné procesory Exynos 7420. Tie by mali byť teoreticky lepšie, než čipset od Qualcommu.

Exynos 7420 je totiž vyrobený novým 14 nm výrobným procesom. Navyše je taktovaný trochu vyššie (1,5 vs 1,3 a 2,1 vs. 2,0 GHz). Zdá sa teda, že bude výkonnejší a úspornejší, ako konkurencia. Realita však môže byť úplne iná. Nechajme sa prekvapiť.

Batéria

A je to tu! Po dlhej dobe HTC predstavil smartfón s väčšou batériou, než Samsung. Konkrétne tento rok je to 2840 akumulátor v One M9 proti 2 550 mAh jednotke, ktorá bude napájať Galaxy S6. Navyše, Samsung použil Quad HD displej, ktorý si potiahne slušnú časť energie. Vyváži to však (teoreticky) úspornejším procesorom. Nedá sa posúdiť, ktorý smartfón vydrží dlhšie. Keď sa k nám obe zariadenia dostanú budeme vás informovať.

Fotoaparáty

Tu je to celkom vyrovnané, aspoň čo sa megapixelov týka. Zatiaľ čo v novom One nájdete 20,7 Mpix zadný a 4 Ultrapixelový predný foťák, Galaxy S6 sa môže pochváliť 16 Mix zadným a 5 Mpix predným senzorom. Oba sú tiež vybavené skvelou optikou. Podľa prvých testov má však Galaxy S6 jednoznačne navrch, no je nutné poznamenať, že ani jeden zo smartfónov ešte neponúka finálnu verziu softvéru, ktorá je stále vo vývoji.

Dizajn

Dizajn budete musieť posúdiť sami. Mne osobne sa stále viac páči HTC One M9. Hlavne kvôli tomu, že sú v ňom prvky z One M7. Na druhej strane, aj Samsung sa o dosť zlepšil. Minulý rok síce predstavil aj krajšie zariadenia, no Galaxy S6 vôbec nevyzerá zle. Zaujal ma napríklad sklenený zadný panel a oblý rámik okolo telefónu. Tak ako tak, dajte nám v komentároch vedieť, ktoré zariadenie sa vám páči viac. Tento rok je to naozaj vyrovnané!

Záver

Na záver dodám ešte toľko. Som si celkom istý, že obe spoločnosti spravili tento rok úplne všetko, čo mohli a podali najlepší osobný výkon. Niekoľko mesiacov dozadu sa totiž dostali do veľkých problémov.

Ktoré z dvojice zariadení je lepšie však musíte rozhodnúť vy, ako inak, formou ankety. Takže, ktorý smartfón sa vám viac páči? Samsung Galaxy S6 alebo HTC One M9? Do komentárov nám napíšte, prečo ste sa tak rozhodli.

[yop_poll id=“17″]