Prešiel rok a my tu opäť máme novú vlajkovú loď od Samsungu. Tentokrát to v Južnej Kórei zobrali vážne a predstavili naozaj zaujímavé zariadenie. Po dlhom čase konečne nejde o plastovú hračku. Galaxy S6 má totiž kovové, aj sklenené prvky a vyzerá naozaj elegantne. Ako teda obstojí proti minuloročnej generácii? Oplatí sa telefón vymeniť, alebo to nemá zmysel a bude lepšie počkať na S7? Poďme to zistiť.

[table id=43 /]

Displej

Oba smartfóny majú krásne Super AMOLED displeje s 5,1-palcovou uhlopriečkou, ktoré rozhodne nikoho nesklamú. Najväčší rozdiel nájdete v rozlíšení. Zatiaľ čo Galaxy S5 ponúka full HD (1 920 x 1 080) rozlíšenie, Galaxy S6 to potiahol ešte vyššie a priniesol na stôl QHD (2 560 x 1 440) panel. Väčšina ľudí taký displej nemá ani na notebooku.

Ďalším rozdielom je krycie sklo. Nová vlajková loď ponúka Gorilla Glass 4 a tá stará iba Gorilla Glass 3. Pri „esšestke“ si teda nemusíte dávať až taký veľký pozor a mince vo vrecku displej rozhodne nepoškriabu.

Procesor

S-ková rada smartfónov od Samsung vždy ponúkala to najlepšie, čo v tej dobe bolo na trhu. Vnútri Galaxy S5 tiká 32-bit procesor Snapdragon 801 so štyrmi fyzickými jadrami taktovanými na 2,5 GHz.

Novinka od Samsungu však ponúka oveľa výkonnejší Exynos 7420 s 64-bitovou architektúrou, ktorý je vyrobený 14 nm výrobným procesom. Vďaka tomu je oveľa výkonnejší a úspornejší, ako konkurencia. Exynos 7420 má osem jadier. Štyri s taktom 1,5 GHz a štyri s taktom 2,1 GHz. O grafiku sa stará čip Mali-T760

Konštrukcia

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že víťaz je jasný. Galaxy S6 ponúka peknú kombináciu kovu po stranách a skla Gorilla Glass 4 vpredu aj vzadu, vďaka čomu telefón vyzerá veľmi elegantne. Nad niektorými vecami však treba trochu porozmýšľať.

Galaxy S6 totiž nemá vymeniteľnú batériu. Nová konštrukcia podľa všetkého nedovoľuje ani prítomnosť slotu na microSD karty a chýba aj odolnosť voči vode a prachu. Ktorý smartfón má lepšiu konštrukciu teda musíte rozhodnúť vy. Mne osobne sa viac páči nová Galaxy S6, no veľa ľudí so mnou nemusí súhlasiť.

Fotoaparáty

Na oboch smartfónoch vzadu nájdeme 16 Mpix senzor, pri Galaxy S5 však chýba optická stabilizácia obrazu. Navyše, v najnovšej generácii nájdeme aj lepšiu optiku s clonou f/1,9, ktorá prepustí oveľa viac svetla. Rovnakú optiku nájdeme aj vpredu, kde sa nachádza 5 Mpix senzor. Ten je oveľa lepší, ako 2,1 Mpix jednotka v Galaxy S5.

Samsung sa tentokrát zameral hlavne na fotografie v zlom osvetlení a zdá sa, že odviedol skvelú prácu. Súdiť budeme, až keď to sami vyskúšame no zdá sa, že Galaxy S6 má oveľa lepšie fotoaparáty, ako predchádzajúca generácia.

Batéria

Ako som už spomenul, Samsung pri svojej najnovšej vlajkovej lodi drasticky zmenšil batériu. Z 2 800 mAh sa razom stal 2 550 mAh akumulátor. Navyše sa tentokrát nedá ani len jednoducho vymeniť. Na druhej strane, Galaxy S6 ponúka oveľa úspornejší procesor a snáď aj lepšie optimalizovaný TouchWiz. Momentálne teda nie je jasné, ktorý telefón bude mať lepšiu výdrž. Zabudnúť netreba ani bezdrôtové nabíjanie, ktoré má Galaxy S6 vstavané.

Záver

Myslím že je jasné, ktorý telefón vyhral toto porovnanie. Logicky, novšia generácia bude lepšia, ako tá stará. Ktoré zariadenie sa však viac oplatí? To je druhá vec. Galaxy S6 bude ešte veľmi dlho patriť medzi najdrahšie telefóny. Cena Galaxy S5 po predstavení novej vlajkovej lode naopak určite klesne. Už teraz stojí menej než 350 eur.

Jednoznačnú odpoveď pre vás určite nemám, no snáď vám tento článok pomohol rozhodnúť sa.

[yop_poll id=“18″]