Nový GALAXY

Pozícia juhokórejského giganta, ako trhového lídra, sa za posledné mesiace zdala byť vo veľkom ohrození. Samsung však konečne vytiahol dlho-očakávané eso z rukáva. Tohtoročný model vlajkovej lode tak famózne prichádza s veľkými – predovšetkým dizajnovými – inováciami, ktoré nepochybne prilákajú pozornosť aj toho najväčšieho odporcu.

Spoločnosť Samsung nám dnes na špeciálnom tlačovom podujatí v Barcelone, deň pred oficiálnym štartom MWC 2015, ukázala rovno dva príbuzné Android smartfóny high-end triedy.

Samsung GALAXY S6 (zdroj: Phone Arena)
Samsung GALAXY S6 (zdroj: Phone Arena)

GALAXY S6 aj GALAXY S6 Edge disponujú takmer identickým ústrojenstvom, ich rozdiel viac-menej spočíva iba vo vizuálnom spracovaní.

Zakiaľ čo prvá z noviniek nesie prvky tradičného konštrukčného spracovania, tá druhá ponúka displej s mierne zahnutou pravou i ľavou stranou. Zaoblenie je tu však tentokrát skôr iba pre štýl, keďže vytvára vďaka unikátnemu vzhľadu príťažlivý efekt. Funkcionalita zaoblených častí má teda byť v porovnaní s GALAXY Note Edge mierne obmedzená.

Poďme sa ale teraz pozrieť, čo všetko so sebou prináša klasická GALAXY S6.

Úniky boli veľmi presné

Zdá sa, že predpokladaný výzor GALAXY S6 z uniknutých fotografií nebol príliš ďaleko od reality. Teda skoro vôbec. A ako sa predpokladalo, novinka skutočne pozostáva z kovovej ‚unibody‘ konštrukcie s hrúbkou 6.8 milimetra, ochranného predného aj zadného skla Gorilla 4 so špeciálnou vrstvou pre lepší vzhľad či mierne trčiaceho fotoaparátu. Použitý kov by mal byť pritom až o 50% tvrdší, ako kov v konštrukciách iných smartfónov.

DSC_2544

Niektoré strany (najmä spodná časť smartfónu) konštrukcie pripomínajú vizuálne detaily iPhone 6 od Apple. Do jej spodnej časti bol presunutý 3.5 mm jack pre externé reproduktory alebo slúchadlá. Na rovnakom mieste nájdeme i konektor na pripojenie USB kábla a rovnako premiestnený reproduktor zo zadnej strany.

Na vylepšený senzor odtlačkov v tzv. ‚Home‘ tlačidle pod displejom stačí prst už iba priložiť. Zadnú stranu konštrukcie tvorí okrem LED blesku aj tradičný infračervený snímač krvného tepu, ktorý navyše poskytne užitočnú asistenciu pri fotení.

Milovníkov zvýšenej odolnosti (napríklad voči tekutinám) a vymeniteľnej batérie však sklameme. Konštrukčné spracovanie GALAXY S6 také niečo po novom už neumožňuje. Teda aspoň nie tak jednoduchým spôsobom, akým to išlo pri predchádzajúcich generáciách.

https://www.youtube.com/watch?v=CnYtWWDor2s

QHD a 8-jadrový procesor

Super AMOLED displej dosahuje veľkosť 5.1-palca pri rozlíšení Quad HD (577 ppi). O poriadny výkon a predovšetkým výbornú energetickú efektivitu novinky sa zase stará vlastný 14nm (o 20% vyšší výkon ako 20nm) čipset Exynos (64-bit) s ôsmymi jadrami. Nie je však zatiaľ presne jasné, či uvidíme i verziu s konkurenčným 20nm Snapdragon 810. Výrobca taktiež spomenul 3 GB operačnú pamäť DDR4.

DSC_2587

Lollipop aj lepší TouchWiz

GALAXY S6 beží na operačnom systéme Android 5.0 Lollipop s optimalizovanou nadstavbou TouchWiz, ktorá po novom pozostáva z vylepšených animácií, rýchlejších reakcií či minimalistických grafických prvkov. Vizuálny vzhľad zjednodušeného používateľského prostredia má tentokrát viac pripomínať čistý Android a jeho obľúbený ‚Material‘ dizajn.

Oneskorenie alebo sekanie je preč. Viac ako nikdy pred tým, tieto zariadenia sú neskutočne rýchle.

Veľkou zmenou prešlo i UI základnej aplikácie vyčnievajúceho 16 MPx fotoaparátu (f1.9 miesto pôvodných f2.2), ktorý opäť ponúkne krajšie fotky pri zlých svetelných podmienkach, keďže znovu nechýba ani taká optická stabilizácia obrazu.

DSC_2561

Na výber budú tri rôzne varianty, pričom každá ponúkne rozdielne interné úložisko pre dáta – 32, 64 a 126 GB. Nepočítajte však s podporou pre microSD karty.

Zabudnite na káble

Výrobca ďalej uviedol zopár informácií o výdrži batérii. Tej budeme vraj dopĺňať energiu prostredníctvom bezdrôtovej (podpora pre WPC aj PMA štandard) nabíjačky iba polovicu času z celkového nabíjania iPhone 6. Po plnom dobití (1.5x rýchlejšie ako GALAXY S5) je schopná udržať GALAXY S6 pri nepretržitom pozeraní videa až 12 hodín a pri počúvaní hudby dokonca 49 hodín. Zhruba 10 minút nabíjania ponúkne ďalšie 4 hodiny priemernej prevádzky navyše.

DSC_2606 DSC_2603

DSC_2614

Samsung Pay

Áno, fyzické platidlá odchádzajú pomaličky do dôchodku. Ako sme predpokladali, svetlo sveta uzrel aj nový platobný systém Samsung Pay (podpora pre Visa i MasterCard), cez ktorý môžeme bez-kontaktne platiť buď prostredníctvom integrovaného NFC čipu, snímania QR kódu alebo cez MFT technológiu od spoločnosti LoopPay.

looppay

Akvizícia LoopPay tak umožnila Samsungu vyrobiť smartfón, ktorým zaplatíme za služby alebo tovar vo väčšine súčasných prevádzok, nakoľko si integrovaná technológia v GALAXY S6 vystačí s tradičným, dodatočne neupraveným terminálom na platobné karty. A overenie? To prebehne behom sekundy cez snímač odtlačkov prstov.