Ešte v septembri minulého roka nás japonský výrobca smartfónov Sony prekvapil novými zariadeniami zo Z-série. Xperia Z3 a Z3 Compact sa hneď zaradili na úplnú špičku a získali si veľké uznanie, aj keď firma bola spočiatku kritizovaná za to, že oproti Xperii Z2 nespravila takmer žiadne zmeny. Výsledok však napriek tomu stojí za to. Štvrtá generácia Z-kových smartfónov (Z, Z1, Z2, Z3) konečne priniesla to, čo sme od Sony očakávali už dlhšie – eleganciu.

Netvrdím, že telefóny od Sony v minulosti neboli pekné, no nikdy som z nich nemal taký ten zvláštny pocit, že držím v ruke prémiové zariadenie. Japonci sa v tomto naozaj blysli a svoju novú vlajkovú loď vybavili tenkou konštrukciou a zaobleným hliníkovým rámikom. Zadný panel, samozrejme, tvorí sklo Gorilla Glass 3. Na Xperia Z3 Compact ma rámik veľmi nezaujal, no telefón je o niečo tenší, než predchádzajúca generácia a hlavne sa môže pochváliť maličkými okrajmi okolo displeja. Z obidvoch telefónov mám veľmi dobrý pocit, aj keď mi chýba nejaký jednotný dizajn. Z3 Compact vyzerá skôr ako zmenšená Xperia Z2.

Hrubo sú vyznačené (subjektívne) lepšie špecifikácie

[table id=47 /]

Displej

K displeju sa toho veľa napísať nedá. Z3 Compact má, logicky, trochu menší zobrazovací panel. Prichádza tiež s nižším HD rozlíšením, väčšina ľudí si ho však veľmi nevšimne. Displej na kompaktnej verzii vôbec nie je zlý.

Prečítajte si: RECENZIA Sony Xperia Z3

Oproti tomu obrazovka na Sony Xperia Z3 by už iba ťažko mohla byť lepšia. 5,2-palcov je na mňa síce trochu veľa, preferujem menšie telefóny, ale na tých pádlach vážne niečo je. Často som sa pristihol, že siaham radšej po Xperia Z3. Hlavne, ak som si chcel niečo pozrieť na internete a musel som potom čítať malé písmenká.

Tak ako tak, po desiatich dňoch testovania som zitil, že preferujem zobrazovací panel Z3 Compact. Jednoducho kvôli tomu, že celé zariadenie je potom menšie a ľahšie sa drží.

IMG_7908

Výkon

Obe vlajkové lode Sony využívajú ten istý procesor. Ide o Snapdragon 801 od Qualcommu so štyrmi fyzickými jadrami taktovanými na 2,5 GHz spolu s grafickým čipom Adreno 330. V dnešných časoch 8-jadrových 64-bit procesorov nič extra, no v žiadnom prípade sa nedá povedať, že by telefóny trpeli nedostatkom výkonu.

Systém na oboch smartfónoch je dokonale plynulý. Odladený tak, ako sa patrí. Aplikácie sa spúšťajú v rekordne rýchlom čase a telefóny nemajú problém ani s hrami. Sony Xperia Z3 Compact možno beží o niečo rýchlejšie a plynulejšie, keďže má displej s nižším rozlíšením a grafický čip ovláda o polovicu menej pixelov.

sony-xperia-z3-vs-z3-compact-1
sony-xperia-z3-vs-z3-compact-2
sony-xperia-z3-vs-z3-compact-3
sony-xperia-z3-vs-z3-compact-4
sony-xperia-z3-vs-z3-compact-5
sony-xperia-z3-vs-z3-compact-6

Konštrukcia

Ako som už spomenul v úvode, oba smartfóny sú skvelo spracované. V tomto aspekte však kvôli svojej hrúbke iba 7,3 mm a zaoblenému hliníkovému rámiku jednoznačne vyhráva Sony Xperia Z3. Jednoducho pôsobí úplne prémiovo, zatiaľ čo Z3 Compact mi stále pripadá tak trochu hrubá. Jednoducho to nie je ono. Musím však dodať, že Z3 sa občas poriadne šmýka. Vďaka sklu spredu aj zozadu a relatívne veľkému telu som sa už párkrát zľakol, že mi zariadenie vypadne z ruky.

Neprehliadnite: RECENZIA Sony Xperia Z3 Compact

Obidva telefóny majú nad a pod displejom reproduktory, čo je úplne skvelé. Na ich zvuku by však v Sony mali poriadne zapracovať.

Čo sa týka odolnosti voči vode a prachu, myslím si, že certifikácia IP68 sa trochu preceňuje. Okrem toho že som pred kamarátmi telefón vložil do hrnčeka s vodou som ju nijak nevyužil. V sprche vám kvôli vode nefunguje dotyk (áno, skúšal som). Jediné plus vidím v tom, že sa nemusíte báť poškodenia vodou. Bohužiaľ, kvôli tomu treba pri každom nabíjaní odklápať záslepku a ja osobne som si za tie dva týždne nedokázal zapamätať, pod ktorou s tých dvoch klapiek je micro-USB port. Najprv som otvoril nesprávnu stranu a až potom sa mi podarilo otvoriť tú správnu. Podobne, ako s USB. Vodeodolnosť pre mňa teda neznamená žiadne veľké plus. Navyše, obe zariadenia sú certifikované rovnako, takže tu rozdiely nehľadajte.

sony-xperia-z3-vs-z3-compact-7

Batéria

Telefóny s väčším displejom väčšinou disponujú aj lepšou výdržou. Dôvod je jednoduchý. Vojde sa do nich väčšia batéria. Dobrým príkladom je napríklad Note séria od Samsungu, Huawei Mate 7, alebo aj starý LG G Flex. Z tohto porovnania však lepšie vyšla kompaktná verzia zo Z3 série.

Mohlo by vás zaujímať: Porovnanie Sony Xperia Z1 Compact a Z3 Compact

Nerobil som žiadne vedecké testy ani porovnania. Spolieham sa iba na môj subjektívny pocit. Je však fakt, že tesne pred vybitím som podľa štatistík zistil, že Z3 Compact vydržal dlhšie so zapnutým displejom. Približne šesť hodín a tridsať minút.

Obidva telefóny majú skvelú výdrž a ak potrebujete zariadenie, ktoré vydrží, so Sony Xpria Z3 a Z3 Compact budete spokojní.

sony-xperia-z3-vs-z3-compact-8

Záver

Ktorý smartfón by ste si teda mali vybrať? Nuž, ja osobne preferujem kompaktnejšie telefóny, ale musím uznať, že aj Xperia Z3 má niečo do seba. Na väčšom displeji je všetko krajšie a telefón vyzerá veľmi elegantne. Pravdepodobne by som si teda vybral Sony Xperia Z3. Aj keď určite nie v čiernej verzii, ktorá je doslova magnet na odtlačky prstov.

V špecifikáciách veľa rozdielov nie je, Z3 Compact síce má o 1 GB pamäte RAM menej, ale to je tak všetko. Veľké rozdiely som naozaj nepostrehol. Nakoniec teda rozhodol vzhľad a pocit, ktorý som z oboch zariadení mal.