Ak máte záujem o kompaktný smartfón so skvelými špecifikáciami a výdržou batérie, ktorá prekoná väčšinu konkurencie, máte na výber iba spomedzi zariadení od Sony. Samozrejme, že hovorím o legendárnych kompaktoch, ktoré boli predstavené ešte minulý rok. Sony Xperia Z1 Compact debutovala v januári na CES 2014, zatiaľ čo novší Z3 Compact uzrel svetlo sveta v septembri. Oba telefóny delí približne 6 mesiacov. Rozdiely teda nie sú veľké, no napriek tomu je múdre položiť si otázku, ktorý z nich by lepšie pasoval do vášho vrecka. Ja som s obomi kompaktmi strávil posledných 10 dní a tu máte môj názor na vec.

Ale najprv tabuľka. Hrubo sú vyznačené špecifikácie, ktoré sú (subjektívne) lepšie.

[table id=46 /]

Displej

Japonský výrobca Sony bol kedysi známy displejmi s otrasnými pozorovacími uhlami. Tie, bohužiaľ, montoval aj do svojich vlajkových lodí. Kompakty však tento problém obišiel a oba ponúkajú IPS LCD zobrazovacie panely s HD (1280 x 720p) rozlíšením. Na papieri je síce displej Z1 Compact o čosi jemnejší, no výraznejšie rozdiely som nepostrehol. Ak sa človek nesústredí na raster, nemá šancu postrehnúť ho.

Prečítajte si: RECENZIA Sony Xperia Z3 Compact

Farebné podanie majú v podstate rovnaké a kvalita panelov je tiež veľmi podobná. Najväčším rozdielom je teda veľkosť displejov. Zatiaľ čo Sony Xperia Z1 Compact ponúka 4,3 palcov novší Z3 Compact narástol na 4,6 palcov. Telo zariadenia sa pritom zmenšilo (je trochu tenšie). V Sony odviedli naozaj skvelú prácu a výrazne zmenšili rámiky. Výsledok je okamžite viditeľný a aj pocitovo sa mi viac pozdáva novší zo série kompaktov.

Výkon

Čo sa týka výkonu, obe zariadenia ponúkajú, na dnešné pomery, zastarané procesory. V Xperii Z1 Compact nájdete legendárny Snapdragon 800, zatiaľ čo Z3 Compact sa pýši trochu výkonnejším Snapdragonom 801. Rozdiel medzi čipsetmi je minimálny a s HD displejom obe zariadenia doslova lietajú cez operačný systém, aplikácie a hry.

Najväčší rozdiel nájdeme pri taktovaní procesorov. Oba majú štyri fyzické jadrá. Pri Snapdragone 800 tikajú na 2,3 GHz a Snapdragon 801 ich má taktované o trochu vyššie na 2,5 GHz. Myslím si, že kúpu jedného z týchto zariadení určite nebudete ľutovať.

Prečítajte si: Recenzia Sony Xperia Z3

2 GB pamäte RAM nie sú na dnešné pomery žiadne terno, no určite si s nimi vystačíte. Nakoniec, grafická jednotka Adreno 330 si poradí s akoukoľvek hrou bez akýchkoľvek lagov. Displej s relatívne nízkym rozlíšením zaručí, že telefón stihne všetko v expresne krátkom čase.

sony-xperia-z1-compact-vs-z3-compact-2
sony-xperia-z1-compact-vs-z3-compact-3
sony-xperia-z1-compact-vs-z3-compact-4
sony-xperia-z1-compact-vs-z3-compact-5

Konštrukcia

Smartfóny majú v podstate rovnakú konštrukciu. Z1 Compact má možno trochu okrúhlejšie kovové boky a preto sa lepšie drží, no inak väčšina ľudí nepostrehne rozdiel. Rozmery oboch zariadení sú takmer navlas rovnaké a 8 g rozdiel v hmotnosti som tiež nepostrehol.rrr

Na druhej strane, po bližšom porovnaní sa predsa len nejaké zmeny našli. Asi najviditeľnejšou je o 0,3-palca väčší displej na Z3 Compact, vďaka ktorému má telefón na prednej strane menšie rámiky. Novší kompakt od Sony je tiež o 0,9 mm tenší, čo je po chvíľke používania dosť citeľné. Oba smartfóny sú však relatívne hrubé. Vďaka tomu však majú skvelú výdrž batérie, takže sa naozaj niet na čo sťažovať.

Jedným z najdôležitejších rozdielov v konštrukcii a celkovom usporiadaní komponentov sú reproduktory. Xperia Z1 Compact má jeden na spodnej strane, zatiaľ čo Z3 Compact sa môže pochváliť stereo reproduktormi nad a pod displejom. Sony tak nasleduje príklad HTC. Bohužiaľ sa to nedá povedať aj o zvuku. Neviem, či je na vine vodeodolná konštrukcia, ale smartfóny od Sony jednoducho neznejú dobre. Hlavne pri vyššej hlasitosti je zvuk priveľmi plechový a postrehnúť basy je priam nadľudský výkon. Samsung, LG aj HTC ponúkajú kvalitnejší zvuk.

Neprehliadnite: Porovnanie Sony Xperia Z3 a Z3 Compact

Pri Xperia Z3 Compact som ocenil aj fakt, že LED dióda je ďalej od fotoaparátu. Tým pádom v noci pri fotení s bleskom nie je problém. Medzi ďalšie maličké zmeny patria aj klapky, ktoré kryjú porty a starajú sa tak o vodeodolnosť zariadení. Na Xperia Z3 Compact sú iba dve a dajú sa oveľa jednoduchšie odklopiť. A keď už som pri vodeodolnosti, Z3 Compact má vyššiu certifikáciu IP68 (oproti IP 58 pri Z1 Compact).

sony-xperia-z1-compact-vs-z3-compact-6

Fotoaparáty

Sony bol vždy známy svojimi kvalitnými fotoaparátmi. Už dlhšiu dobu používa senzory s rozlíšením 20,7 Mpix, ktoré dokážu spraviť naozaj detailné fotografie. Ja síce nie som žiadny expert, no subjektívne sa mi viac pozdáva Xperia Z3 Compact.

Hlavným dôvodom sú sýtejšie farby. Fotografie vytvorené počas dňa tak vyzerajú ešte krajšie. V horších svetelných podmienkach tiež tesne vyhráva Z3 Compact. Celkovo som s fotografickými schopnosťami oboch smartfónov veľmi spokojný.

Sony pribalil aj množstvo zaujímavých fotografických aplikácií. Najlepšie sa fotí v režime Superior Auto. Ak viete, čo robíte môžete siahnuť aj po manuálnom režime, v ktorom sa dá nastaviť úplne všetko od rozlíšenia, ISO až po rôzne rozostrovacie efekty.

Zaujal ma aj režim „Zábava s rozšírenou realitou“ v ktorom vám po stole behajú malí trpaslíci. Môžete po nich hádzať bomby, melóny, strieľať šípy alebo spraviť Water Bucket Challenge.

Čo sa týka predného fotoaparátu, v Sony siahli po 2 Mpix senzoroch, ktoré nahrávajú full HD video a robia relatívne dobré fotografie. Prekvapila ma napríklad kvalita retuše v reálnom čase. Telefón vám krásne vyhladí tvár a vy sa cítite ako celebrita.

Batéria

Sony Xperia Z1 minulý rok prekvapila skelou výdržou. Napriek relatívne malej 2 300 mAh batérii vydržala aj tri dni. Presne to isté sa dá povedať aj o jej nasledovníkovi. Xperia Z3 Compact napriek tenšej konštrukcii ponúka väčšiu 2 600 mAh batériu a rovnako pôsobivú výdrž. Páči sa mi aj stamina režim. Keď už bol telefón takmer vybitý a zostalo mu iba niekoľko percent, dal som ho do stamina režimu a voilá, šesť percent mi odrazu vydržalo ešte ďalších sedem hodín. Skvelé, ak ste vonku a zabudnete si nabiť mobil. Môžete tak byť na príjme bez strachu.

sony-xperia-z1-compact-vs-z3-compact-7

Záver

Nakoniec teda ostáva otázka, ktorý smartfón si vybrať? Úprimne musím povedať, že mne sa viac páčila novšia Xperia Z3 Compact. Na druhej strane, Z1 Compact je o sto eur lacnejšia. Rozhodnutie je teda na vás. Úprimne si myslím, že oba modely sa líšia iba v minime vecí a žiadny výraznejší rozdiel okrem veľkosti displeja (a možno hrúbky) nepostrehnete.

Nakoniec je aj tak všetko na vás. Ja som si svoj čas s kompaktmi od Sony dokonale užil a nemal by som problém ďalšie dva roky stráviť s ktorýmkoľvek z nich. Ak teda máte záujem o vodeodolné zariadenie s menším displejom a high-end špecifikáciami a skvelou cenou, Sony je jasná (a v podstate aj jediná) voľba.

Medzi high-end kompaktné telefóny patrí aj Samsung Galaxy Alpha, ktorý sme nedávno taktiež otestovali.