Pri nákupe alkoholu, alebo cigariet si môžete rýchlo a jednoducho overiť, či si kupujete originálny produkt a nie jeho pančovanú verziu. Za novou aplikáciou stojí Finančná správa, ktorá ju predstavila pre zariadenia s operačným systémom Android. Aplikácia funguje na základe zoskenovania QR kódu, ktorý sa bude nachádzať na kolku. Na Slovensku musia byť všetky podobné produkty označené kolkami.

„Podľa nových pravidiel musí mať každé novovyrobené spotrebiteľské balenie liehu, tabaku či tabakového výrobku na kontrolnej známke QR kód, ktorý v sebe nesie informáciu o tovare, výrobcovi a konkrétnom druhu daného produktu,“ vysvetľuje Finančná správa. Vďaka tomu budú mať spotrebitelia možnosť preveriť, či si kupujú to, čo skutočne chcú, alebo len zamaskovaný produkt treťotriednej kvality.

Overovanie však funguje len na nových kolkoch, ktoré majú na sebe nový QR kód. Produkty sú nimi označované od novembra minulého roka. Staré kolky majú platnosť do jesene tohto roka. „V prípade, že vzniknú nezrovnalosti medzi zakúpeným produktom a informáciou zo systému, môže používateľ na túto skutočnosť okamžite upozorniť cez samotnú aplikáciu,“ pre server Trend približuje aplikáciu hovorkyňa daniarov Patrícia Macíková.

Dostupnosť aplikácie by sa už čoskoro mala rozšíriť o zariadenia bežiace na operačných systémoch iOS a Windows Phone.

[googleplay url=“https://play.google.com/store/apps/details?id=sk.financnasprava.superkolky“]

kolok1
kolok2
kolok3