Úvod Výrobcovia Google Ďalší Nexus možno príde s procesorom HiSilicon Kirin 930

Ďalší Nexus možno príde s procesorom HiSilicon Kirin 930

1

Zdá sa, že Qualcommu už nejdú kšefty tak, ako v minulosti. Najprv sa na ich high-end procesor Snapdragon 810 vykašľal Samsung a teraz pravdepodobne plánuje niečo podobné aj Google. Už dlhšie sa totiž povráva o tom, že ďalší Nexus vyrobí čínsky výrobca. Najviac náznakov pritom ukazuje na Huawei.

Tento výrobca si však už dlhšiu dobu vyrába vlastne procesory radu HiSilicon Kirin. Takmer celý december 2014 sme strávili s vlajkovou loďou Mate 7 s CPU Kirin 925. V budúcnosti sa však má objaviť osemjadrový 64-bit Kirin 930 s najnovšou grafikou, ktorý pošle staršiu generáciu na smetisko dejín.

Práve tento kúsok kremíku možno využije aj najnovší Nexus (2015). Kirin 930 bude vyrobený novým 16 nm výrobným procesom a ponúkne štyri jadrá Cortex-A53 a štyri jadrá Cortex-A57, s maximálnym taktom 2,0 GHz. Čipset tiež podporuje fotoaparáty s rozlíšením až 32 Mpix, takže bude využívaný aj v budúcnosti.

Zdá sa, že Huawei pre nás chystá niečo vážne zaujímavé. Uvidíme, ako sa procesor bude správať v reálnych produktoch, no momentálne vyzerá sľubne. A či sa nakoniec objaví aj v Nexuse? Nuž, to je vo hviezdach. Ak však naozaj nový smartfón od Googlu vyrobí Huawei, mohol by sa Kirin 930 objaviť aspoň v čínskej verzii zariadenia.