Určite ste o tom čítali. Či už u nás, na AndroidPortal.sk alebo niekde inde. SWAN včera predstavil svoju ponuku pre koncových zákazníkov, ktorú začal poskytovať už dnes. Príchod štvrtého operátora však nie je veľkou vecou len pre nás, zákazníkov, ale aj pre zvyšok operátorov, ktorí si doteraz nažívali viac-menej v mieri.

SWAN dnes začal poskytovať čisto dátové služby v 50-tich mestách po celom Slovensku. To teda znamená, že ich 4G sieť, do ktorej má operátor naliať až 100 miliónov eur a ktorá momentálne pokrýva viac ako 30% populácie zatiaľ využijete len na internet. Tam to však nekončí a naši operátori si toho sú veľmi dobre vedomí.

Hádzanie polien pod nohy v priamom prenose

Ešte počas tlačovej konferencie bolo zjavné, že Telekom, ako aj Orange, teda operátori s najväčšou sieťou na Slovensku to SWANu vôbec neuľahčujú. Národný roaming, ktorý by novému operátorovi umožnil poskytovať hlasové služby mu ponúkli za tak vysokú cenu, že by ho to mohlo vážne finančne ohroziť. Prečo to ale robia? Nebolo by lepšie, ak by ich sieť využíval ďalší operátor a do ich vrecka by im prišli ďalšie peniažky? Veď ich ponuka je predsa tak skvelá, že by ich zákazníci neopustili. Nie? Nie.

Cenová politika, ako zo západu

SWAN totiž na trh prišiel s relatívne západnou cenovou politikou. Do konca roka totiž využívanie jeho 4G internetu ponúka za 5 eur mesačne. Päť. Takú cenu som naposledy videl pri fľaške jedného piva na anglickom letisku. Jeho snaha očariť ľudí bola zjavná aj na samotnej tlačovej konferencii, kde každý novinár dostal internet do konca roka zadarmo, spolu so zariadením, ktoré mu to umožní.

Keď sme sa spýtali na príchod SWANu na slovenský trh troch veľkých operátorov, dostali sme zmiešané odpovede. Telekom využil možnosť k celej veci sa vôbec nevyjadriť, O2 nám naopak povedal, že by bolo od nich nekorektné vyjadriť sa k službám a ponuke iného operátora. Pýtali sme sa ich pritom len na to, či zareagujú na ponuku SWANu, hlavne čo sa dátových balíčkov týka.

Poplietol si Orange 4G s DSL?

Orange to na druhej strane zobral úplne z iného uhlu. Namiesto komentovania ich dátových balíčkov pre mobilný internet nám začal splietať čosi o DSL internete, ktorý má od toho, čo ponúka SWAN na míle ďaleko.

„Keďže Orange sa nezameriava na poskytovanie statického internetu cez mobilnú sieť, ale zameriava sa na mobilný internet, ktorý je dostupný všade a internet pre domácnosti na statické pripojenie, na porovnanie k produktu predstaveného Swanom ponúkame neobmedzený Pevný internet DSL Mini za 6,99 eur mesačne , čo je stále nižšia cenu za internet, akú dnes predstavil Swan (keďže okrem mesačného poplatku zákazník musí zaplatiť aj aktivačný poplatok a poplatok za modem 65 eur) a navyše je naozaj neobmedzený (bez dátového limitu a bez obmedzovania rýchlostí vybraných služieb ako P2P alebo youtube), dostupný všade, nielen v 50 mestách a nejde o dočasné promo, ale trvalú ponuku,“ píše sa v stanovisku Orangeu.

Prečo sú teda operátori takí opatrní a prečo sa o plánoch či príchode boja hovoriť? Dobrá otázka.

Medzi SWANom, Telekomom a Orangeom momentálne prebiehajú rokovania o využívaní národného roamingu. Dobrou správou je však vízia spojenia služieb SWANu a Slovenskej pošty, ktorá chce spustiť Poštatel, nového virtuálneho operátora zameraného na bežnejšieho spotrebiteľa.

Nemali im problém ponúknuť 5 000 voľných minút do všetkých sietí a 3 000 SMS správ. Vedeli totiž, že by ich nevyužili ani za celý rok.

SWAN – moderný operátor len aj pre mladých?

Nedá mi neporovnať SWAN k situácii v zahraničí, kde som bez mála 9 rokov žil a profesioálne pôsobil. Posledných pár rokov bolo iných. Operátori si uvedomili, že ľudia, či už mladší alebo starší, trávia čoraz via a viac času online. Komunikácia medzi ľuďmi sa teda presunula z bežných SMS správ, ktoré tam takmer nefungujú a hlasových služieb, na WhatsApp, Viber, Facebook Messenger, Skype, či Face Time od Apple. Odzrkadlilo sa to aj na ponukách, pričom najväčším priekopníkom bol operátor Three, ktorý svojim zákazníkom už pred niekoľkými rokmi začal ponúkať 1 TB dát, teda ešte 10-násobne viac, ako SWAN. Aby pôsobili v očiach zákazníkov dominantne, nemali im problém ponúknuť 5 000 voľných minút do všetkých sietí a 3 000 SMS správ. Vedeli totiž, že by ich nevyužili ani za celý rok, keďže sa všetko sústreďovalo hlavne v online komunikácii. Presne tak, ako to začína vyzerať aj u nás, na Slovensku.

Menej za rovnakú cenu

Na druhú stranu, slovenskí operátori slovenskému zákazníkovi v porovnaní so svojimi západnými odnožami ponúkajú menej, či už hlasových alebo dátových služieb. Príkladom je aj zníženie denného dátového limitu v O2, ktorý klesol viac ako dvojnásobne. Niečo také sa len tak nevidí. Aby som len nekritizoval, Orange svoje dáta navýšil, čo mu len a len schvaľujeme.

A v tom je hlavný úraz celej cenovej ako aj obchodnej politiky slovenských operátorov. Namiesto ponúknutia bohatej ponuky, ktorá by Slovákov naučila používať služby naozaj naplno sme pri nižších programoch limitovaní desiatkami minút a desiatkami megabajtov. Je to niečo, na čo sa mi v roku 2015 pozerá len veľmi ťažko. Operátori pritom čakajú, kto koľko minie, aby im za 5 či 10 eur ponúkli rozširujúci balíček, ktorý im prevolané minúty či presurfované megabajty opäť dobije.

SWAN a Pošta – spolupráca snov?

Spojenie SWANu s ich podareným 4G internetom za rozumnú cenu a hlasovými službami, ktoré by mohla vybaviť hlavne Slovenská pošta by sme sa konečne dočkali kompromisu, ktorý na Slovensku momentálne nemá obdoby. To by samozrejme platilo len vtedy, ak by SWAN cenu za 4G od nového roka raketovo nezvýšil. O tom či SWAN bude zvyšovať ceny zatiaľ s určitosťou nevieme, no dá sa to predpokladať, keďže ich ponuka je momentálne „akciová.“ Okrem toho, spoločnosť Ericsson vo svojej novej štúdii upozornila aj na fakt, že minimálne do roku 2020 bude pre úspech operátorov jednoznačne dôležitá aj 3G sieť, ktorú SWAN k dispozícii nemá.

Perfektný pre mešťanov

Najmenší operátor je teda tak, ako to aj sám povedal, perfektnou voľbou pre vybraný kruh ľudí, ktorí drvivú väčšinu svojho času trávi vo väčších mestách, kde žije, pracuje a zábava sa. Pokiaľ bývate, pracujete a zabávate sa mimo miest, teda na dedinách, SWAN pre vás asi nebude to pravé orechové.

Pre operátora je však dobrou správou fakt, že väčšina ľudí spadá do tej prvej kategórie a môže sa z neho tak stať úspešná konkurencia aj tým najväčším operátorom. Koniec koncov, kto by chcel viac za rovnakú cenu? Ja teda určite áno.