Úvod Android Wear NÁZOR: Apple Watch, to najlepšie, čo sa mohlo Android hodinkám prihodiť

NÁZOR: Apple Watch, to najlepšie, čo sa mohlo Android hodinkám prihodiť

19
Apple Watch z 18-karátového zlata

Americká spoločnosť Apple nedávno oficiálne predstavila svoje revolučné inteligentné hodinky. Apple Watch sa už čoskoro dostanú na trh a podľa posledných odhadov si toto zariadenie kúpia milióny ľudí po celom svete. Na druhej strane, Android Wear momentálne stagnuje a aj napriek množstvu lákavých možností (Moto 360, LG G Watch R) sa nik nehrnie do kúpy produktu bežiaceho na tejto platforme. Zdá sa, že Apple už dopredu vyhral. Alebo nie?

Nuž, je fakt, že Apple Watch boli pre každého veľkým sklamaním. Pred rokom sa fanúšikovia Apple smiali na štvorcových hodinkách od Samsungu, Pebble, Sony a ostatných výrobcov. „Apple by nikdy nevyrobil štvorcové hodinky,“ vraveli. „Hodinky majú byť okrúhle,“ vraveli. „Ja to nabíjať každý deň nebudem,“ vraveli. Mýlili sa.

Faktom však je, že teraz všetci po Apple Watch šalejú. Pritom nie sú nič moc. A verte či, nie, ľudia nie sú hlúpi. Prídu na to. Hodinky s Androidom sú dostupné v rôznych formách a veľkostiach. Chcete štvorec? Kúpte si štvorec. Chcete kruhový displej, na výber máte hneď niekoľko možností. Platforma Android Wear ponúka slobodu, veľký výber a flexibilitu. Na druhej strane, Apple Watch majú obrovské množstvo nevýhod. Najväčšou z nich je cena.

Cena

Apple prišiel so zariadením, ktoré nemá oproti konkurencii žiadnu pridanú hodnotu, ponúka štvorcový displej a začína na 350 dolároch. To samozrejme za predpokladu, že máte záujem o ženskú verziu s plastovým náramkom (ženská verzia je o niečo menšia). Ak chcete mužský model, priplatíte si 50 dolárov/eur. Ak chcete kovový náramok, pripravte si sedem stoviek. A to nehovorím o drahších modeloch.

Na druhej strane tu máme asi najlepšieho zástupcu platformy Android Wear, Moto 360. Tieto hodinky ponúkajú kruhový displej. V niektorých obchodoch ich zoženie aj pod 200 eur a za túto cenu získate zariadenie s koženým remienkom. Žiadny plast! Priplaťte si päťdesiatku a dostanete krásny kovový náramok.

Ešte niekto má záujem o Apple Watch?

Kompatibilita

Ok, tak ja môžem pokračovať. Hodinky s operačným systémom Android Wear sú kompatibilné s Androidom 4.3 Jelly Bean a všetkými novšími verziami. To znamená, že vás smartfón pravdepodobne bude kompatibilný. Google dokonca rozmýšľa nad zahrnutím iOS. Tým pádom, ak vlastníte zariadenie s Androidom, nemusíte si kupovať iPhone len kvôli hodinkám.

Výdrž

Čo sa týka výdrže, hodinky s Android Wear na tom nie sú až tak zle. Opäť si vezmime Moto 360. Tie po najnovšej aktualizácii pri menej frekventovanom používaní nemusíte nabíjať dva dni. Držím však palce budúcim majiteľom Apple Watch s ich 18-hodinovou výdržou.

Dizajn

Toto je tak trochu subjektívna kategória, ktorú nechám na zváženie vám, keďže nikto vám nemôže diktovať, či je niečo pekné, alebo nie.

Záver

Cieľom tohto článku však nie je hejtovať, ani dokazovať tisíckrát dokázané. Chcel som poukázať na fakt, že Apple Watch sú to najlepšie, čo sa mohlo platforme Android Wear prihodiť. Tá totiž už privítala druhú generáciu produktov. Google vychytal veľké množstvo chýb a posunul sa do štádia vylepšovania funkcií. Málokto však o inteligentných hodinkách vie.

Na druhej strane, o Apple Watch vie takmer každý, kto sa aspoň trochu zaujíma o techniku. Apple aj napriek nepodarenému dizajnu, štvorcovému displeju a neprimeranej cene do marketingu Apple Watch pumpuje obrovské množstvo peňazí. Ľudia eventuálne začnú vídať inteligentné hodinky aj v reálnom živote a niektorí sa o ne začnú zaujímať. Zistia, že okrem zariadenia od Apple sú na trhu aj iné, lacnejšie a v mnohom možno šikovnejšie možnosti.

Hodinky od Apple však hodinkám Android Wear spravia jednu veľkú službu. Zvýšia povedomie o novom trhu, ktorý momentálne využíva len veľmi málo ľudí.

#nonohate