Úvod Zaujímavosti Inteligentné telefóny otupujú myslenie ľudí: Notorickí používatelia priam hlúpnu!

Inteligentné telefóny otupujú myslenie ľudí: Notorickí používatelia priam hlúpnu!

8
Foto: The Telegraph

Naša novodobá spoločnosť je čím ďalej, tým viac závislá na našich inteligentných pomocníkoch. Častejšie sklony k ich používaniu a k prenášaniu riešenia úloh majú väčšinou ľudia, ktorým sa nechce premýšľať. Namiesto rozvoja svojej mysle jednoducho otázku naťukajú do Google a počkajú si na odpoveď. Toto má byť jeden z najväčších dôvodov, prečo dnešní ľudia, hlavne tí, ktorí sú notorickí používatelia smartfónov, doslova hlúpnu.

Za takýmto konštatovaním stojí kanadská štúdia z rúk tamojších psychológov. Záver štúdie je celkom jednoduchý a zároveň prísny. Odborníci totiž odporúčajú, aby sa ľudia prestali spoliehať na svoje telefóny a radšej začali používať svoje mozgy. Problém takýchto ľudí má byť ten, že svoj telefón berú ako “predĺženú myseľ,” čo má zabíjať bežný rozvoj logického zmýšľania.

Kanadská štúdia je len jedna z mnohých, ktoré už pred časom upozornili na hlúpnutie. „To, čo kedysi ľudia nosili v mozgoch, si teraz ukladajú do svojich zariadení, bez ktorých sú úplne stratení,“ vysvetľuje kanadský psychológ. Podľa posledných informácií by smartfón budúci rok mali budúci rok vlastniť až 2 miliardy ľudí, v roku 2018 by to mala byť až tretina populácie.