Úvod Konkurencia Apple Iba 6% vlastníkov nových iPhonov použilo Apple Pay, 85% to ani nenapadlo...

Iba 6% vlastníkov nových iPhonov použilo Apple Pay, 85% to ani nenapadlo vyskúšať

2

Apple v septembri okrem iPhonov a hodiniek Apple Watch predstavil aj novú revolučnú službu Apple Pay, vďaka ktorej môžete platiť svojím telefónom cez NFC. Spoločnosť sľúbila, že v USA začne fungovať do konca roka. Nuž, prešlo šesť mesiacov a je čas pozrieť sa, ako skončil nádejný pokus o revolúciu v platení.

Celá myšlienka Apple Pay funguje na základe využitia NFC čipu, ktorý je zabudovaný priamo v telefóne. Keď ho priložíte do platobného portálu, z účtu sa vám strhne odpovedajúca čiastka. Rovnako už roky funguje aj podobný systém na Android telefónoch.

Podľa najnovších prieskumov sa zdá, že Apple Pay nakoniec nezaznamenal veľký úspech. Iba 6% opýtaných pripustilo, že túto službu vyskúšali, 85% sa jej ani nedotklo a 9% ľudí experimentovalo. To znamená, že to 1-2 krát vyskúšali a potom sa vrátili k starým dobrým kartám, bankovkám či minciam.

Jedným z dôvodov, prečo sa platobná služba od Apple neuchytila môže byť, že niekto nevie, kde sa dá používať. Apple preto obchodníkom ponúka nálepky. Tie si môžu umiestniť na dvere obchodu a na pokladňu. Je na nich klasické logo nahryznutého jablka a za ním slovo Pay.

Americký gigant odporúča, aby bola nálepka na dverách približne vo výške očí a ak sú tam aj nálepky iných platobných systémov, Apple Pay by mal byť samozrejme prvý na vrchu. Umiestnenie jasne demonštrujú obrázky v galérii dole.

1. marca počas predstavenia novej vlajkovej lode Galaxy S6 aj Samsung ukázal vlastný platobný systém, Samsung Pay. Ten však funguje trochu inak. Juhokórejská spoločnosť sa spojila s veľkými bankami na Kórejskom polostrove a v USA, aby tak pokryla až 80% všetkých obchodov. Uvidíme, ako sa uchytí táto služba.

Platili ste už niekedy v obchode s mobilom?

Apple-sends-out-decals-to-merchants-to-promote-Apple-Pay (1)
Apple-sends-out-decals-to-merchants-to-promote-Apple-Pay