Elektromobil z 3D tlačiarne

Zariadenia, ktoré dokážu vytlačiť trojrozmerné objekty, zrejme čoskoro nahradia tradičné výrobné fabriky. Čínska spoločnosť totiž dokázala v relatívne krátkom čase zhotoviť pomocou 3D tlačiarne elektromobil za naozaj smiešne náklady.

Oranžový sedan spoločnosť Sanya Suhai poskladala a spojazdnila zhruba za šesť týždňov, pričom tlačenie jednotlivých súčiastok z nízko-nákladového kompozitného materiálu trvalo iba päť dní. Výrobcu to celé vyšlo na necelých 1,800 amerických dolárov.

Automobil poháňa elektrická energiu zo zabudovanej batérie. Extrémnu rýchlosť ako pri vozidlách so značkou Tesla však určite nečakajte, podľa dostupných informácií môže ísť maximálne tak 40 kilometrov za hodinu. Postupným vývojom sa to bude ale nepochybne iba zlepšovať.

Hustota materiálu je oveľa ľahšia ako pri kove,“ prezradil hlavný dizajnér Chen Mingqiao. „Ľahšia váha pomôže v budúcnosti ušetriť energiu.

V minulosti boli 3D tlačiarne použité aj pri výrobe obytných domov z konštrukčného odpadu. Výhoda takejto modernej technologickej vymoženosti spočíva predovšetkým vo veľmi vysokej kvalite, nízkych nákladoch a taktiež v samostatnosti.