Vo štvrtom štvrťroku 2014 predaje spoločnosti Apple poriadne poskočili. Dôvodom má byť predstavenie nových iPhonov s väčšími displejmi, ktoré začali priamo konkurovať Android smartfónom. Na druhej strane, Samsungu sa veľmi nedarilo. Jeho podiel na trhu sa v posledných kvartáloch stále znižoval a iba za posledné tri mesiace 2014 spadol o desať percent.

Vďaka tomu sa po veľmi dlhej dobe poradie na prvých dvoch priečkach premiešalo. Apple sa vďaka 74,83 miliónom predaných iPhonov dostal na prvé miesto, zatiaľ čo Samsung so 73,03 miliónmi predaných kusov prišiel o post najpredávanejšieho výrobcu smartfónov na svete.

Ukazuje sa tak, že silný ekosystém Applu v kombinácii s dobre odladeným operačným systémom a kvalitne spracovanými zariadeniami porazil voľnosť Androidu a široký výber produktov, ktoré Samsung ponúka.

Ďalšie tri priečky obsadili čínski výrobcovia Huawei, Xiaomi a Lenovo. V roku 2014 sa predalo 1,2 miliardy smartfónov po celom svete – 28,4% nárast oproti 2013. Tie momentálne tvoria dve tretiny všetkých predaných telefónov.

Tieto štatistiky zverejnila spoločnosť Gartner.