Úvod Výrobcovia Huawei Inteligentné domácnosti aj autonómne vozidlá: Dôvody, prečo potrebujeme 5G internet

Inteligentné domácnosti aj autonómne vozidlá: Dôvody, prečo potrebujeme 5G internet

Podľa Huawei nastal čas, kedy by sme mali začať s debatou o novej generácii mobilného internetu pre prichádzajúce technologické vymoženosti.

11

Vhodný čas na realizáciu diskusie ohľadne 5G je práve teraz. Ako sa čoraz viac približujeme k Internetu vecí (IoT) a k priemyselnému internetu, nové technológie menia priemysel a spoločnosť. Táto transformácia, zakiaľ čo fascinuje, predstavuje obrovské výzvy pre mobilné komunikačné technológie.

Či už pôjde o zubnú kefku alebo naše samo-jazdiace auto, všetko okolo nás bude za pár rokov napojené k mobilnému internetu, ktorý splní všetky prísne nároky moderných spotrebiteľských technológií. A súčasné 4G to určite ani zďaleka nie je.

Vyššie uvedené slová, ktoré po prvý krát vôbec zazneli vo vízii o náplni ďalšej generácie mobilného internetu, predstavujú začiatok začiatku niečo obrovského. V blízkej budúcnosti budú vyžadovať pripojenie k digitálnej diaľnici všetky elektronické zariadenia, s ktorými sme každý deň v kontakte, čo je jeden z dôvodov, prečo musí 5G internet začať pomaličky prechádzať do hlavného prúdu. Jeho samotný vývoj pritom trvá vo výskumných centrách Huawei niečo cez šesť rokov.

V rámci 4G sietí stihne autonómne vozidlo prejsť pri rýchlosti 100 km za hodinu ešte 1,4 metra od identifikovania blížiaceho sa problému až po stlačenie bŕzd. To môže byť rozdielom medzi životom a smrťou.

Ako spomína šéf čínskej spoločnosti, 5G internet umožní byť ‚online‘ stovkám miliárd zariadení, prinesie výrazne kratšiu odozvu niečo pod jednu milisekundu a poskytne prichádzajúcim inováciám, ako je napríklad holografická komunikácia, prenosové rýchlosti až do neuveriteľných 10 Gbit/s.

Hoci je 4G pôsobivé, podporuje počet pripojení iba v desiatkach miliárd. V ére internetu vecí dosiahne počet pripojení viac ako 100 miliárd. Všetko, čo vidíme bude prepojené: naše zubné kefky, tenisky, okuliare, a hodinky, ako aj vozíky a robotické ruky použité vo fabrikách. Kapacity pripojenia 4G jednoducho nezvládnu splniť tieto požiadavky budúcnosti.