Úvod Novinky Aktuálne ZHRNUTIE: Čo zajtra môžeme očakávať od Samsung Galaxy S6?

ZHRNUTIE: Čo zajtra môžeme očakávať od Samsung Galaxy S6?

29
Koncepty Galaxy S6 a S6 Edge (zdroj: youtube.com)

Zajtra sa začína mobilný sviatok. Vianoce pre fanúšikov Androidu. Predstavené totiž budú minimálne dve veľké vlajkové lode. Okrem HTC One M9 aj očakávaný Samsung Galaxy S6, ktorý má juhokórejskú spoločnosť vytiahnuť z recesie. Otázkou je, čo nový smartfón ponúkne? Poďme si to trochu zhrnúť. O vzhľade a špecifikáciách zariadenia máme momentálne celkom dobrú predstavu. Počas posledných mesiacov sa o Galaxy S6 napísalo snáď všetko. Či už ide o dizajn, zahnutý displej, fotoaparát, alebo softvér. 

Samsung to chce tentokrát urobiť správne a svojou novou vlajkovou loďou opäť raz ovládnuť svet. To bude veľmi ťažké, keďže okolo firmy sa vytvorila obrovská skupina haterov, ktorí skritizujú akékoľvek rozhodnutie. Skúsme sa teda pozrieť na Galaxy S6 nezaujato a zhrnúť, čo všetko nám pravdepodobne prinesie.

galaxy-s6-galaxy-s6-edge-13

Očakávané špecifikácie

Procesor: Exynos 7420 – 4 x Cortex-A53 1,3GHz + 4x Cortex-A57 1,9 GHz (64-bit, 14nm)
Grafický čip: Mali-T760
Displej: 5,1-palcový Super AMOLED QHD (2560 x 1440p), 587 ppi
RAM: 3 GB LPDDR4
Úložný priestor: 32 GB
OS: Android 5.0 Lollipop s nadstavbou TouchWiz
Fotoaparáty: Zadný 20,7 Mpix (ISOCELL?) + OIS, 4K video. Predný 5 Mpix
Konektivita: 4G LTE Cat.9, dual band Wi-Fi, Bluetooth 4.0
Rozmery: 143.3 x 70.8 x 6.9mm
Senzory: akcelerometer, kompas, gyroskop, proximity, barometer, senzor gest, čítačka odtlačkov prstov,
senzor tepu srdca

galaxy-s6-render-2

Dizajn – Project Zero

Samsung Galaxy S6 sa oproti minuloročnej generácii poriadne zmení. S najväčšou pravdepodobnosťou už nebude odolný voči vode a prachu. Namiesto toho Samsung predstaví elegantné tenučké zariadenie s celokovovou konštrukciou. Pravdepodobne tiež nebudeme mať prístup k batérii.

Samsung svoju novú vlajkovú loď pomenoval ako Project Zero. Dizajnéri sa po dlhom čase vrátili s rysovacím doskám a ich úlohou bolo vymyslieť úplne nový vzhľad zariadenia. Dôvodom má byť fakt, že spoločnosť bola už dlhšiu dobu kritizovaná za svoje lacno vyzerajúce plastové hračky. Všetky nádeje fanúšikov boli zmarené vydaním Galaxy S5, ktorou Samsung veľa ľudí sklamal. Telefón sa nakoniec predával horšie, ako predchádzajúca generácia a predznamenal pokles v ziskoch. Po tom, čo Apple konečne na trh vypustil väčšie iPhony a začal Samsungu priamo konkurovať musí juhokórejský gigant poriadne zabojovať, aby si znovu vydobyl svoje miesto výrobcu číslo jeden.

V posledných týždňoch sme videli veľa uniknutých fotografií a renderov, ktoré ukazujú, ako bude zariadenie Galaxy S6 pravdepodobne vyzerať. Podľa všetkého sa konečne dočkáme prémiovejších materiálov. Plast vymení kombinácia kovu a skla. Z kovu však bude iba rámik okolo displeja, zatiaľ čo sklo by malo dominovať prednej aj zadnej strane smartfónu.

Čo sa týka rozmerov, tie boli potvrdené už niekoľkokrát. Tešiť sa môžeme na tenučké zariadenie s relatívne veľkým horným a dolným okrajom, no tenším rámikom po stranách displeja.

Samozrejme, spomenúť musím aj Galaxy S6 Edge. Táto verzia vlajkovej lode od Samsungu sa bude líšiť displejom zahnutým po stranách a podľa všetkého aj o trochu väčšou batériou. Fyzické rozmery zariadenia, materiály, ani špecifikácie sa však nezmenia.

Displej – nastupuje QHD

Minulý rok sa displej Galaxy S5 zväčšil na 5,1-palcov, no rozlíšenie ostalo rovnaké. Tento rok to má byť presne naopak. Tešiť sa môžeme na 5,1-palcový QHD (2560 x 1440p) Super AMOLED zobrazovací panel s ešte lepšími vlastnosťami, ako minulé modely. Samozrejme, usporiadanie subpixelov bude, tak ako vždy, Pentile Diamond Matrix. Pri tak vysokom rozlíšení by to však nemalo byť viditeľné.

Samsung nám konečne vynahradí sklamanie z minulého roka, keď sme sa nedočkali vytúženého QHD panela. Ten sa síce neskôr objavil v LTE-A verzii spolu so Snapdragonom 805, dostupný však bol iba v Južnej Kórei, kde telefón využil LTE konektivitu kategórie 9.

S6 Edge ponúkne podobný 5,1-palcový zobrazovací panel, aký nájdeme aj na klasickej verzii. Po stranách však bude mierne zahnutý. Telefón tak nebude mať bočné rámiky a odlíši sa od konkurencie. Rozlíšenie zahnutého displeja by malo byť 2560 x 1440p.

TouchWiz po diéte

Operačný systém Galaxy S6 sa bude od minulých generácií odlišovať jednoduchším ovládaním a menším počtom zbytočných funkcií, ktoré nikto nevyužije. Miesto toho sa Samsung zameral na rýchlosť a plynulosť systému, ktorá sa vraj vyrovná aj čistému Androidu. No, sme zvedaví. Screenshoty z niektorých samsungáckych aplikácií však tieto tvrdenia podporujú.

Je celkom možné, že po rokoch konečne uvidíme plynulý TouchWiz bez zbytočných lagov a pádov aplikácií. Samsung v poslednom čase odvádza dobrú prácu a poctivo optimalizuje svoje smartfóny. Dúfajme, že s nástupom Lollipopu sa to ešte zlepší.

samsung-exynos-7-octa-1

Späť ku koreňom – v Galaxy S6 bude Exynos 7420

Samsung kedysi do svojich vlajkových lodí montoval výhradne svoje vlastné Exynos procesory. Od predstavenia Galaxy S4 však začal úzko spolupracovať so spoločnosťou Qualcomm. Zdá sa, že tomu je aspoň načas koniec. Na scénu opäť nastupujú Exynosy.

Spoločnosť tak spravila z niekoľkých dôvodov. Spomeniem tie najdôležitejšie. Exynos procesor dokáže vyrobiť lacnejšie. Kupovať Snadragon 810 jednoducho nemá zmysel. Navyše, Exynos 7420 bude vyrobený novým 14 nm výrobným procesom, vďaka ktorému bude čipset výkonnejší, energeticky úspornejší a zaberie menej miesta. Tretím dôvodom je LTE modem. Samsung začal s výrobou Cat. 9 20nm modemov, ktoré sú śpornejšie, ako riešenia od Qualcommu.

V minulosti sa Exynos procesory na 4G sieť pripojiť nevedeli. To sa však po novom zmení. Spoločnosť preto necháva Snapragon 810 na pokoji. Nakoniec, štvrtým a oficiálnym dôvodom je údajné prehrievanie najnovšieho Snapdragonu. To síce nie je pravda, no pre Samsung to stačilo ako zámienka na ukončenie spolupráce s Qualcommom.

Exynos 7420 je vyrobený spomínaným 14 nm výrobným procesom. Je založený na 64-bit architektúre. Ponúka osem jadier. Štyri Cortex-A53 taktované na 1,3 GHz a štyri Cortex-A57 s taktom 1,9 GHz. O grafiku sa postará výkonné GPU Mali-T760, porovnateľné s Adreno 430 od Qualcommu.

fotoaparát galaxy s6

20 Mpix fotoaparát

Galaxy S6 konečne dorovná skóre so Sony a pravdepodobne predstaví prvý 20 Mpix fotoaparát v Samsung telefóne. Tešiť sa môžeme na senzor vyrobený samotným Samsungom s pomerom strán 16:9. To znamená, že môžete fotiť obrázky v tomto formáte bez zbytočného znižovania rozlíšenia, čo je skvelá správa.

Je celkom možné, že Samsung použije senzor vyrobený ISOCELL technológiou, vďaka ktorej je možné zachytiť viac svetla a farby sú vernejšie. Objektív bude mať clonu f/1,9.

Prototypy Galaxy S6 fotili v týchto rozlíšeniach:

  • 20MP (image resolution of 5952×3348)
  • 15MP (image resolution of 4464×3348)
  • 11MP (image resolution of 3344×3344)
  • 8MP (image resolution of 3264×2448)
  • 6MP (image resolution of 3264×1836)
  • 2.4MP (image resolution of 2048×1152)

Na prednej strane by sa mal objaviť 5 Mpix fotoaparát, avšak nie ten, ktorý sme našli na zariadeniach z A série. Samsung snáď využije kvalitnejší senzor a optiku.

Fakt, že Galaxy S6 bude bežať na najnovšom Androide 5.0 Lollipop dovoľuje Samsungu využiť pri fotení aj takzvaný Pro mód, vrámci ktorého môžete ukladať RAW obrázky a kontrolovať rýchlosť uzávierky.

32 GB úložného priestoru v základnej konfigurácii

Galaxy S6 sa bude od minulých generácií odlišovať aj veľkosťou úložného priestoru. Základný model podľa všetkého ponúkne až 32 GB a dostupné budú aj 64 GB a 128 GB verzie. Na druhej strane, je celkom možné, že Samsung tentokrát vynechá slot na Micro-SD kartu. To je veľká škoda, keďže práve ním sa spoločnosť dlho odlišovala od konkurencie. Obľúbenosť pamäťových kariet v dnešnej dobe opäť narastá a najnovšia vlajková loď od Samsungu ich nebude podporovať? Zlá voľba.

Cena

Klasická variácia Galaxy S6 s plochým displejom bude s najväčšou pravdepodobnosťou stáť 600 eur. presnú cenu samozrejme nevieme, no Samsung nás v tomto iba málokedy prekvapí. Galaxy telefóny boli vždy o trochu drahšie, než konkurencia. To sa asi nezmení. Čo sa týka Edge verzie, tá bude naozaj drahá. Galaxy Note Edge momentálne stojí približne 750 eur. S6 Edge na tom bude podobne.

Záver

Tak, toto sú predpokladané špecifikácie a vlastnosti jedného z najočakávanejších smartfónov 2015. Už zajtra uvidíme, nakoľko sme sa trafili. Tak ako tak, Galaxy S6 bude skvelé zariadenie. Samsung sa naň spolieha. Má ho totiž vytiahnuť z recesie. Dúfajme, teda, že sa to podarí. Bude zaujímavé sledovať reakcie ľudí.