Rok 2014 bol pre čínskeho výrobcu, Xiaomi, neuveriteľne úspešným. Podľa výskumnej spoločnosti IDC sa mu podarilo z prvej priečky zhodiť svetového lídra, Samsung. Môžu za to silné predaje, ktoré nafúkli podiel na trhu z 5,3% v roku 2013 na slušných 12,5% v roku 2014. Samsung zaznamenal obrovský pokles, jeho podiel na trhu klesol z 18,7% na 12,1%.

Pre Samsung je to teda ďalšia správa, ktorú v žiadnom prípade nechceli počuť. Len pred niekoľkými týždňami sme vás informovali o tom, že niektorí analytici veria, že Apple sa na celosvetovom trhu podarilo prekonať Samsung a mal sa tak posunúť na prvé miesto.

Za úspechom Xiaomi stojí kombinácia kvalitného hardvéru, softvéru a ľudovej ceny, ktorá prilákala mnohých ľudí, vrátane zákazníkov zo Slovenska. Hugo Barra, viceprezident spoločnosti priznal, že takáto stratégia im vychádza vďaka menšiemu portfóliu zariadení a dlhšiemu času, počas ktorého sa ich zariadenia predávajú.

tabulka

Na čínskom trhu sa za posledný rok darilo aj Apple. Jeho podiel na trhu vzrástol zo 7,4% na 12,3%. Spolu s Xiaomi a Apple narástli aj výrobcovia Huawei a Lenovo.

Na ďalekom východe sa v roku 2014 predalo 420,7 miliónov zariadení, pričom len za posledné tri mesiace sa predalo 107,5 miliónov telefónov. Oproti predchádzajúcemu roku sa jedná o dvojpercentný nárast.