Úvod Výrobcovia Meizu Prvý Ubuntu smartfón konečne prichádza na trh. Cena 170 € a dostupnosť...

Prvý Ubuntu smartfón konečne prichádza na trh. Cena 170 € a dostupnosť v Európe už tento mesiac

7

Po rokoch vývoja spoločnosť Cannonical konečne uvoľnila na trh vôbec prvý smartfón s linuxovým operačným systémom Ubuntu Touch.

Hardvér vyrobila španielska spoločnosť BQ a zariadenie nesie názov Aquarius E4.5.

Ako už bolo avizované v minulosti, nejde o žiadneho rekordmana v parametroch ale o jednoduchý a hlavne lacný smartfón strednej triedy.

Jeho displej má 4,5 palca pri rozlíšení 540 x 960 pixelov, nechýba quad core procesor MediaTek taktovaný na 1,3 GHz, 1 GB pamäť RAM, 8 MPix zadný a 5 MPix predný fotoaparát.

Operačný systém Ubuntu Touch intuitívne pracuje hlavne s gestami, v podstate ale nesie všetky známe prvky, ktoré môžeme vidieť aj pri Androide, ako napr. panel oznámení, pokročilý multitasking, správa aplikácií a podobne.

BQ však nie je jediným partnerom spoločnosti Cannonical. Príležitosti sa chytila aj populárnejšia čínska spoločnosť Meizu, ktorá svoj model MX4 pravdepodobne taktiež vybaví operačným systémom Ubuntu Touch.

Odporúčaná cena zariadenia je 170 € a dostupný bude už v najbližších dňoch v Európe.

Zaujímavosťou je, že napríklad vo Švédsku či v Portugalsku bude tento Ubuntu smartfón dostupný prostredníctvom operátorov aj so SIM kartou, čo pri takýchto alternatívnych novinkách nebýva zvykom.

Myslíte si, že má Ubuntu v smartfónch šancu alebo je vopred odsúdený na neúspech?