Úvod Zaujímavosti SIM karty sú bezpečné, tvrdí holandský výrobca

SIM karty sú bezpečné, tvrdí holandský výrobca

2
Ilustračný obrázok (zdroj: pixabay.com)

Minulý týždeň otriaslo digitálnym svetom ďalšie odhalenie obrovských rozmerov. A nestojí za ním nikto iný, ako sám Snowden. Spravodajský web The Intercept nadobudol pri tvorbe vlastného článku s názvom „Veľká SIM krádež“ informácie práve z jeho dokumentov.

Za krádežou šifrovacích kľúčov SIM kariet bez vedomia samotného výrobcu mala stáť anglická a americká bezpečnostná agentúra, GCHQ a NSA, kvôli čomu začali vznikať obavy z veľkého špehovania.

Prvotné výsledky interného vyšetrovania prípadu však naznačujú, že ide iba o vymyslený príbeh, nakoľko spoločnosť Gemalto vraj doteraz nič, čo by mohlo ohrozovať bezpečnosť a súkromie používateľov smartfónov, neodhalila.

Počiatočné závery momentálne indikujú, že SIM produkty Gemalto (spolu s bankovými kartami, cestovnými pasmi a inými produktami a platformami) sú bezpečné,“ informuje oficiálny web.

Holandský výrobca patrí k popredným dodávateľom nie len telekomunikačných operátorov, ale i rôznych bánk z celého sveta. Jeho kapacity vyprodukujú ročne okolo 2 miliárd SIM kariet pre mobilné telefóny.

Či produkty spoločnosti Gemalto využívajú aj slovenskí operátori, stále zisťujeme.

Celkové výsledky vyšetrovania však prídu až v stredu na tlačovej konferencii v Paríži.

Edward Snowden žije momentálne v Rusku, kde získal po zverejnení sledovacej mašinérie NSA od ruskej vlády dočasný azyl. Prísne tajné dokumenty zbieral ešte počas výkonu svojej práce pre americkú bezpečnostnú agentúru, z ktorých časť neskôr zverejnil žurnalista Glenn Greenwald.