Elektronické voľby? Prečo nie. Treba ísť s dobou. V tomto spôsobe volenia sa síce ukrývajú mnohé nebezpečenstvá a relatívne jednoduché spôsoby zmanipulovania výsledkov, no pri dostatočnom zabezpečení by všetko malo prebehnúť podľa plánu.

Voliť cez internet navrhuje strana Sieť na čele s Radoslavom Procházkom. Ako príklad pritom uvádza Estónsko, v ktorom boli elektronické voľby zavedené v roku 2005 a v roku 2011 týmto spôsobom hlasovalo 25% ľudí. Elektronický spôsob volieb je výhodnejší z niekoľkých dôvodov. Okrem iného takmer nič nestojí, čo je veľké plus, keďže na Slovensku sa zíde každý cent.

Digitalizácia má znížiť korupciu

Strana Sieť má so Slovenskom ešte väčšie plány. Z našej malej krajinky plánuje spraviť digitálneho tigra. Pokryť Wi-Fi signálom väčšinu územia, viac využívať elektroniku v školstve, vytvoriť prístup žiakom k učebným osnovám a okrem iného tiež digitalizovať hospodárstvo. Teda vytvoriť systém, v ktorom by bolo možné sledovať hospodárenie nášho štátu v reálnom čase. Takouto transparentnosťou by sa samozrejme minimalizovala korupcia (čo nemusí byť každému po vôli).

Takáto digitalizácia by umožnila lacný chod štátu a zaručila by Slovensku konkurencieschopnosť. To, či ide len o utópiu alebo sa skutočne pohnú ľady sa dozvieme snáď už o niekoľko rokov. Myšlienka Slovenska ako „digitálneho tigra Európy“ však nevyzerá zle, čo poviete.